Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWE ŚWIĘTA - PIJAK Z KREMEM BUDYNIOWYM

Delikatny, makowy biszkopt pokryty fantastycznym kremem budyniowym , biszkoptami i czekoladą. Niezwykłości dodaje odrobina alkoholu - jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na sylwestrową imprezę!

SKŁADNIKI:
( mała blacha – ok. 22 x 26 cm )

SPÓD:
- białka – 5 szt
- cukier – 0,5 szklanki
- mak – 0,5 szklanki
- kokos – 0,5 szklanki

MASA:
- mleko – 0,5 l
- żółtko – 3 szt
- budyń śmietankowy – 1 op
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- cukier puder – 3 łyżki
- masło – 250 g

WIERZCH:
- wódka – ok . 200 ml
- okrągłe biszkopty – 1,5 op
- czekolada – 100 g

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut.

MASA:

Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.

Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.

Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).

Miękkie masło ucieramy z cukrem.

Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.

Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak