MAKOWE ŚWIĘTA - PIJAK Z KREMEM BUDYNIOWYM

SKŁADNIKI:
( mała blacha – ok. 22 x 26 cm )
SPÓD:
- białka – 5 szt
- cukier – 0,5 szklanki
- mak – 0,5 szklanki
- kokos – 0,5 szklanki
MASA:
- mleko – 0,5 l
- żółtko – 3 szt
- budyń śmietankowy – 1 op
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- cukier puder – 3 łyżki
- masło – 250 g
WIERZCH:
- wódka – ok . 200 ml
- okrągłe biszkopty – 1,5 op
- czekolada – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier, kokos i mak, dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.25 minut.
MASA:
Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.
Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).
Miękkie masło ucieramy z cukrem.
Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.
Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.
Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.
Smacznego!