MAKOWE ŚWIĘTA - MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI:
CIASTO:
– białko – 8 szt
– cukier – 200 g
– kokos – 200 g
– mak – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA:
– ananasy – 1 puszka
– galaretka pomarańczowa – 3 op
– mleko – 400 ml
– budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt
– żółtko – 5 szt
– masło – 200 g
– cukier – 3 łyżki
DODATKOWO :
– delicje pomarańczowe – ok. 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO :
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.
MASA :
Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.
Dodajemy budyń i cukier.
Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.
Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła.
1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.
Studzimy.
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.
Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy do przygotowanej masy.
GALARETKA:
Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.
Studzimy.
Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.
Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!