Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWE ŚWIĘTA - MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. I to nie tylko w czasie Świąt. Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec, który przepis podkradłam z zeszyciku cioci Basi. Robi się go błyskawicznie i smakuje fenomenalnie.

SKŁADNIKI:

( 26×30 )

* mak ( suchy, nie mielony ) – 350 g

* cukier – 300 g

* masło – 240 g

* jajka – 9 szt

* jabłka – 600 g

* budyń śmietankowy – 1 op

* bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g

* olejek do ciast arakowy – 3 łyżki

* kasza manna – 8 łyżek

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

DODATKOWO:

* mleczna czekolada + kokos

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.

Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka.

Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.

Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut.

Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak