Mak wykorzystuję również do tworzenia fantastycznych obwarzanków.
Tym krakowskim co prawda nie dorównują, ale są równie pyszne!
I łatwe!
Świetny pomysł na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI:
( ok. 8-10szt )
- mąka pszenna – 500 g
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– ciepła woda – 250 ml
– zimna woda – 125 ml
– miód – 3 łyżki
– mak – 0,5 szklanki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.
Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.
W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.
Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.