MAKOWE ŚWIĘTA - MAKOWE OBWARZANKI

Opublikowano: 26.12.2014
MAKOWE ŚWIĘTA -  MAKOWE OBWARZANKI
Mak wykorzystuję również do tworzenia fantastycznych obwarzanków. Tym krakowskim co prawda nie dorównują, ale są równie pyszne! I łatwe! Świetny pomysł na drugie śniadanie.

SKŁADNIKI:
( ok. 8-10szt )

- mąka pszenna – 500 g
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1 łyżeczka
– cukier – 1 łyżeczka
– ciepła woda – 250 ml
– zimna woda – 125 ml
– miód – 3 łyżki
– mak – 0,5 szklanki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
 
 
Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.
 
Kiedy przygotowany zaczyn urośnie ( po ok. 20 – 30 minutach ) dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.
 
W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.
  
 Zagniatamy gładkie ciasto.
 
Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem.
  
Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut.
prymat