Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWE ŚWIĘTA - BABKA Z MAKIEM

No i kolejny makowy przepis przed nami! Pokażę Wam , że mak to nie tylko pomysł na makowce , ale i wiele wiele innych smakołyków!

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* białko – 4 szt

* masło – 80 g

* mleko – 150 ml

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kokos – 6 łyżek

* mak – 2 łyżki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.

Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!

Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).

Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak