Łosoś na różne sposoby

Opublikowano: 27.12.2012
Autor: Jolanta_P-S
Łosoś na różne sposoby
Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb. Moje przepisy z łososia to idealne, szybkie i wykwintne dania na świąteczne spotkania z rodziną, czy Sylwestrowe spotkanie z przyjaciółmi.

Łosoś gotowany na parze.

SKŁADNIKI:

  • 40 dag świeżego fileta z łososia
  • 1 marchewka
  • 50 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled naturalny
  • 1 jajko
  • ognista mieszanka przypraw
  • 1 łyżka siekanego kopru
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • sól morska prowansalska
  • garść szpinaku
  • świeże truskawki
  • na sos: 1 łyżeczka sosu włoskiego Fit up, 1 łyżka oleju, 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego, kilka kropel octu balsamicznego (wszystko wymieszać)

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy al dente. Z łososia ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Miksujemy chwilkę szatkownicą blendera, przekładamy do miski, dodajemy jajko, doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, oraz siekany koperek, dokładnie mieszamy. Odcinamy papier Saga wielkości potrzebnej do przygotowania dania i układamy na nim masę z łososia, formując prostokąt. Przez środek układamy podgotowany ryż, lekko go dociskając do masy rybnej, posypujemy go solą morską prowansalską i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na środku układamy obraną surową marchew. Zwijamy masę rybną nadając jej formę batonu, bardzo pomocny był w tym papier Saga, który doskonale nadał masie pożądaną strukturę, aby papier się nie rozwinął na końcach zastosowałam gumki recepturki, gdyż nie miałam klipsów.

Gotowałam baton pod przykryciem ok. 30 minut w parowarze. Po ugotowaniu zostawiłam do ostygnięcia. Ściągnęłam gumki, rozwinęłam papier, pokroiłam łososia w plastry i przełożyłam na talerz, wyłożony świeżym szpinakiem skropionym sosem, podałam z dodatkiem świeżych truskawek i musu z truskawek.


Łosoś faszerowany w galarecie:

Tak przygotowany łosoś zadowoli nawet wybrednych amatorów ryb. Łosoś jest delikatny, ma formę musu. Do jego przygotowania jest jednak potrzebny dobry robot  lub blender. Łosoś faszerowany w galarecie był podany na Wigilijną kolację. Danie wzbudziło zachwyt u wszystkich. Można w taki sam sposób przygotować  mięso,  najlepiej wychodzi z drobiu (kurczak, indyk, kaczka).

Łosoś faszerowany w galarecie

1 Filet z łososia ze skórą

200 ml Śmietanka 30%

2 czubate łyżki masła

2 Jajka

olej do posmarowania folii aluminiowej

sól i biały pieprz mielony

Przygotowanie łososia:

Z fileta łososia zdejmujemy ostrożnie skórę, którą pozostawiamy.  Mięso łososia mielimy, ja zmieliłam melakserem.

Łososia doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy z jajkami. Dodajemy 2 łyżki miękkiego masła, miksujemy dalej. Gdy masło połączy się z masą rybną wlewamy śmietanę i nie przerywając miksujemy całość. UWAGA! –  kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną wyżej. Ponadto wszystkie składniki dodajemy pojedynczo i dopiero wtedy gdy po zmiksowaniu poprzedniego konsystencja szczupaka będzie jednolita.

Folię aluminiową smarujemy olejem i układamy na niej skórę z łososia. Na skórze układamy za pomocą łyżki „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawijamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130°C i pieczemy w „kąpieli wodnej” na ok. 25 – 40 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości rolady. Jeżeli przygotujemy grube rolady to automatycznie musimy wydłużyć czas pieczenia nawet do 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika chłodzimy w lodówce.

Tak przygotowanego szczupaka podajemy np. na zimno, krojąc go na grube plastry i zalewając galaretką rybną, która został z przygotowania karpia w galarecie, dodając marchewkę i groszek.

Łosoś z koperkiem

1/2 k Filet z łososia

100 ml Śmietanki 30%

1 czubata łyżka masła

1 jajko

1 łyżka kaszki manny

olej do posmarowania folii aluminiowej

sól i biały pieprz mielony
1/2 pęczka koperku

Przygotowanie łososia:

Mięso łososia mielimy..Łososia doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy z jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę miękkiego masła, miksujemy dalej. Gdy masło połączy się z masą rybną wlewamy śmietanę i nie przerywając miksujemy całość. Dodajemy 1 łyżkę kaszy manny i siekany koperek, mieszamy łyżką

Folię aluminiową smarujemy olejem i układamy za pomocą łyżki „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawijamy tworząc baton.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130°C i pieczemy w „kąpieli wodnej” na ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chłodzimy w lodówce.

Tak przygotowanego łososia podajemy np. na zimno, krojąc go na grube plastry, układamy na sałącie, dekorują pomidorami koktajlowymi.

Polecam.

prymat