Limonkowe serduszka - ciasteczka z okienkiem i kremem

Biszkopty waniliowe:
- 125 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropli esencji waniliowej
- 220 g mąki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Mieszając dodawać powoli ubite jajko i esencję waniliową. Dodać pozostałe przesiane przez sito składniki. Wymieszać najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrobić ręką. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Wycinać ciasteczka, pamiętając by było po równo ciasteczek pełnych i tych z dziurką (te które będą na wierzchu z okienkiem). Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Przełożyć na ażurową podstawkę by ostygły. Przygotować krem z limonek..
Krem z limonek
- 60 g masła
- 125 g przesianego cukru pudru
- drobno otarta skórka z 1 limonki
- sok z połowy limonki
Masło, cukier, skórkę otartą z limonki utrzeć w misce na puszystą masę. Dodać sok i posmarować wszystkie pełne ciasteczka kremem, przykryć ciasteczkami z okienkiem. Posypać cukrem pudrem. Przygotować lukier limonkowy..
Lukier limonkowy:
- 60 g przesianego cukru pudru
- 3-4 łyżeczki soku z limonki
- odrobina zielonego barwnika
W miseczce rozmieszać cukier, sok z limonki i barwnik spożywczy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać więcej soku z limonki. Wypełnić środek ciasteczek i zostawić do zastygnięcia.