Limonkowe serduszka - ciasteczka z okienkiem i kremem

Opublikowano: 18.12.2012
Autor: SmakChwili
Limonkowe serduszka - ciasteczka z okienkiem i kremem
Tym razem postawiłam na coś orzeźwiającego, lekko kwaskowatego ale zarazem słodkiego.. Wyjątkowe bo z kremem i cieszącym oko okienkiem w kształcie serduszka. Czasochłonne i pracochłonne, ale jeżeli tworzymy je z myślą o kimś wyjątkowym.. to już nie ma znaczenia.

Ciasteczka limonkowe




Biszkopty waniliowe:

- 125 g masła

- 60 g cukru

- 1 jajko

- kilka kropli esencji waniliowej

- 220 g  mąki

- 30 g mąki ziemniaczanej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

 

W misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Mieszając dodawać powoli ubite jajko i esencję waniliową. Dodać pozostałe przesiane przez sito składniki. Wymieszać najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrobić ręką. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Wycinać ciasteczka, pamiętając by było po równo ciasteczek pełnych i tych z dziurką (te które będą na wierzchu z okienkiem). Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Przełożyć na ażurową podstawkę by ostygły. Przygotować krem z limonek..


Krem z limonek

- 60 g masła

- 125 g przesianego cukru pudru

- drobno otarta skórka z 1 limonki

- sok z połowy limonki

 

Masło, cukier, skórkę otartą z limonki utrzeć w misce na puszystą masę. Dodać sok i posmarować wszystkie pełne ciasteczka kremem, przykryć ciasteczkami  z okienkiem. Posypać cukrem pudrem. Przygotować lukier limonkowy..

Lukier limonkowy:

- 60 g przesianego cukru pudru

- 3-4 łyżeczki soku z limonki

- odrobina zielonego barwnika

 

W miseczce rozmieszać cukier, sok z limonki i barwnik spożywczy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać więcej soku z limonki. Wypełnić środek ciasteczek i zostawić do zastygnięcia.

 

prymat