Kurczak w słodko-kwaśnym pomarańczowym sosie

Opublikowano: 26.12.2011
Autor: Jolanta_P-S
Kurczak w słodko-kwaśnym pomarańczowym sosie
Skoro są Święta Bożego Narodzenia, postanowiłam dodać świąteczną rangę upieczonym wcześniej pałkom kurczaka. Postanowiłam przygotować do nich słodko-kwaśny sos z pomarańczy.

Kurczak w słodko-kwaśnym pomarańczowym sosie
Skoro dzisiaj pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, postanowiłam dodać świąteczną rangę upieczonym wcześniej pałkom kurczaka. Postanowiłam przygotować  do nich słodko-kwaśny sos z pomarańczy.


Kurczak w słodko-kwaśnym pomarańczowym sosie

Kurczak w słodko-kwaśnym pomarańczowym sosie

Składniki:

3 pałki upieczonego kurczaka

1 pomarańcza

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

4 łyżki wody

Przygotowanie:

Z 1 pomarańczy otrzeć trochę skórki pomarańczowej, przekroić ją na pół. Z jednej połówki odkroić 4 plastry, z pozostałej część wycisnąć sok, który wlać na patelnię, wrzucić na nią 4 plastry, dodać po 1 łyżeczce octu balsamicznego,sosu sojowego i cukru trzcinowego. Dodać również 4 łyżki wody, dodać również pałki kurczaka, gotować aż sos zgęstnieje. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na nich pałki kurczaka,polać je sosem pomarańczowym, posypać otarta skórką pomarańczy, udekorować natką pietruszki.

prymat