Ćevapčići to mięsne danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei.
Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu potrawy jest mięso mielone lub siekane, najlepiej będące mieszanką mięsa z różnych zwierząt. Do niego można dodać cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Mięso musi mieć kształt ruloników, grilluje sie je lub smaży.
Podaje się je na przykład z plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem, serkiem typu cottage cheese, grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami.
Spotkałam się z tym daniem odwiedzając Chorwackie restauracje w Berlinie, rozsmakowałam się wtedy w Bałkańskiej kuchni.
Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka:
40 dag mięsa z indyka
1 cebula
1 łyżka Warzylionu
2 łyżki przyprawy na grill z czosnkiem i ziołami
2 łyżki wody
1 łyzke oliwy
oliwa do smażenia
Mięso zmielić.
Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Dodać przyprawy, wodę, oliwe i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 15 minut
Tak przygotowane mięso odstawić na lodówki. Następnie formować ruloniki.
Smażyć na gorącej oliwie, na patelni grillowej, często je przewracając.
Cevapcici są gotowe jeśli są ciemno złote.