Kuchnie świata, czyli Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka

Opublikowano: 11.06.2011
Autor: Jolanta_P-S
Kuchnie świata, czyli Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka
Ćevapčići to mięsne danie pochodzące z Bałkanów, sporządzane w wielu lokalnych odmianach.

 

Kuchnie świata, czyli Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka

Ćevapčići to mięsne danie pochodzące z  Bałkanów, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. W Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei.

Głównym produktem wykorzystywanym przy wykonywaniu potrawy jest mięso mielone lub siekane, najlepiej będące mieszanką mięsa z różnych zwierząt. Do niego można dodać  cebulę, czosnek, przyprawy i zioła. Mięso musi mieć kształt ruloników, grilluje sie je lub smaży.

Podaje się je na przykład z plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem, serkiem typu cottage cheese, grillowanymi  warzywami, pieczonymi ziemniakami.
Spotkałam się z tym daniem odwiedzając Chorwackie restauracje w Berlinie, rozsmakowałam się wtedy w Bałkańskiej kuchni.

Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka:

Składniki

40 dag mięsa z indyka
1 cebula
1 łyżka Warzylionu
2 łyżki przyprawy na grill z czosnkiem i ziołami
2 łyżki wody
1 łyzke oliwy
oliwa do smażenia

Mięso zmielić.
Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Dodać przyprawy,  wodę,  oliwe i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 15 minut 

Tak przygotowane mięso odstawić na lodówki. Następnie formować ruloniki. 

Kuchnie świata, czyli Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka

Smażyć na gorącej oliwie, na patelni grillowej, często je przewracając.

Kuchnie świata, czyli Ćevapčići po mojemu z mielonego mięsa z indyka
Cevapcici są gotowe jeśli są ciemno złote.

prymat