Składniki:
- 8 dużych krewetek królewskich lub opakowanie koktajlowych jak u mnie
- 4 jaja
- 1 cebula dymka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju arachidowego
Krewetki dokładnie opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z imbirem i obtoczyć w niej krewetki. Rozgrzać olej, dolać wino i smażyć krewetki 1 min. Jajka ubić, posolić, połączyć z posiekaną dymką i dołączyć osączone z tłuszczu krewetki.
Ponownie rozgrzać w woku lub na patelni 1 łyżkę oleju i podsmażyć krewetki z jajkami, mieszając drewnianą łyżką, uważając, aby jaja zbytnio nie wyschły.