Krewetki Fu Kung - na wyjątkowe śniadanie

Opublikowano: 10.11.2012
Autor: SmakChwili
Krewetki Fu Kung - na wyjątkowe śniadanie
Kiedyś robiłam to danie na obiad, ale rozczarowałam się .. nie smakiem ale ogólnie wielkością potrawy, no i tym, że bardzo przypominało mi to jajecznicę. Smak super, bo w tym aspekcie nic nie można zarzucić temu daniu, bardzo aromatyczne i smaczne. Ale ja Wam polecam to danie na wyjątkowe śniadanie, zamiast rogala z dżemem :)

Krewetki Fu Kung - na wyjątkowe śniadanie

Składniki:

- 8 dużych krewetek królewskich lub opakowanie koktajlowych jak u mnie

- 4 jaja

- 1 cebula dymka

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka wina ryżowego

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oleju arachidowego




Krewetki dokładnie opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z imbirem i obtoczyć w niej krewetki. Rozgrzać olej, dolać wino i smażyć krewetki 1 min. Jajka ubić, posolić, połączyć z posiekaną dymką i dołączyć osączone z tłuszczu krewetki.

Ponownie rozgrzać w woku lub na patelni 1 łyżkę oleju i podsmażyć krewetki z jajkami, mieszając drewnianą łyżką, uważając, aby jaja zbytnio nie wyschły.

prymat