kolacja z dyniowym smakiem

Opublikowano: 24.11.2012
Autor: teresa18
kolacja z dyniowym smakiem
pikantna przyprawa curry świetnie pasuje, do dość łagodnej w smaku dyni. Dodając do tego mięso, powstaje ciekawe w smaku danie.

KURCZAK Z ZIELONĄ PASTĄ CURRY I DYNIĄ

4 udka z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 słoiczek zielona pasta curry

0,5 kg dynii po obraniu

sól

pieprz

śmietana

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, nastepnie dodajemy rozgniecony czosnek, dodajemy pół słoiczka curry, chwilkę smazymy. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy wszystko razem mieszając aby się nie przypaliło. Później podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miekkości dyni mniej więcej pół godziny. Wyciągamy mięso, a sos miksujemy następnie dodajemy resztę curry i śmietanę doprawiamy do smaku i wkładamy mięso, podgrzewamy około 5 minut i podajemy z ryżem lub pieczywem.

 

SAŁATKA Z DYNIĄ

1/4 główki kapusty pekińskiej

1/2 szt paryka żółta

1 mała czerwona  cebula

1 filet z kurczaka

30-40 dkg dyni po obraniu

2 łyżki majonez

2 łyżki jogurt naturalny

2 łyżki ketchupu

sól

pieprz

Na oleju podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę, dodać do niego dynię również pokrojoną w niezawielką kostkę i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać do tego ketchup, posolić, popieprzyć i dusić aż dynia będzie miękka-ostudzić. Kapustę poszatkować, ułożyć na plaskim talerzu , delikatnie posolić i popieprzyć, na to ułożyć pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w talarki. Następnie ułożyć przesmażoną dynię. Majonez wymieszać z jogurtem doprawić do smaku i polać nim sałatkę.

 



prymat