kolacja z dyniowym smakiem

KURCZAK Z ZIELONĄ PASTĄ CURRY I DYNIĄ
4 udka z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 słoiczek zielona pasta curry
0,5 kg dynii po obraniu
sól
pieprz
śmietana
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, nastepnie dodajemy rozgniecony czosnek, dodajemy pół słoiczka curry, chwilkę smazymy. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy wszystko razem mieszając aby się nie przypaliło. Później podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miekkości dyni mniej więcej pół godziny. Wyciągamy mięso, a sos miksujemy następnie dodajemy resztę curry i śmietanę doprawiamy do smaku i wkładamy mięso, podgrzewamy około 5 minut i podajemy z ryżem lub pieczywem.
SAŁATKA Z DYNIĄ
1/4 główki kapusty pekińskiej
1/2 szt paryka żółta
1 mała czerwona cebula
1 filet z kurczaka
30-40 dkg dyni po obraniu
2 łyżki majonez
2 łyżki jogurt naturalny
2 łyżki ketchupu
sól
pieprz
Na oleju podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę, dodać do niego dynię również pokrojoną w niezawielką kostkę i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać do tego ketchup, posolić, popieprzyć i dusić aż dynia będzie miękka-ostudzić. Kapustę poszatkować, ułożyć na plaskim talerzu , delikatnie posolić i popieprzyć, na to ułożyć pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w talarki. Następnie ułożyć przesmażoną dynię. Majonez wymieszać z jogurtem doprawić do smaku i polać nim sałatkę.