Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARNAWAŁOWO - PĄCZKI WIEDEŃSKIE / HISZPAŃSKIE

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam!

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* jajko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* woda – 125 ml
* olej do smażenia

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.

Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.

Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.

Studzimy.

Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Wkładamy do szprycy lub rękawa.

Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.

Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.

Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Posypujemy obficie cukrem pudrem..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak