Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARNAWAŁOWO - OPONKI DROŻDŻOWE – BEZ SERA

Oponki są delikatne … niesamowicie mięciutkie i puszyste. I tak naprawdę są na tyle łatwe , że śmiało je możemy zrobić nie tylko w Tłusty czwartek!
SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )
 
- mąka – 300 g
– mleko – 125 ml
– żółtka – 3 szt
– jajko – 1 szt
– cukier – 50 g
– cukier waniliowy – 1 op
– masło – 50 g
– rum – 2 łyżki
– drożdże – 40 g
– olej do smażenia – ok. 700 ml
– polewa czekoladowa
 
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
 
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce.
 
Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem.
 
Mąkę przesiewamy i  mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
 
Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.
 
Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykrawamy krążki.
 
W każdym krążku wycinamy otwór
( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ).
 
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
 
Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą.
 
Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
 
Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak