KARNAWAŁOWO - OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Opublikowano: 04.01.2015
KARNAWAŁOWO - OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne czekoladowe oponki, które są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek. Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie.

SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )

* mąka – 110 g

* ser biały półtłusty – 130 g

* kakao – 15 g

* wanilia – 1 laska

* cukier – 40 g

* soda – 1 płaska łyżeczka

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna 18% – 60 g

* olej do smażenia

DODATKOWO:

* cukier – 4 łyżki

* woda – 1/4 szkl

* śmietana 30% słodka – 8 łyżek

* masło – 2 łyżki

* sól – 1 szczypta

* orzechy – ok. 100 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SOLONY KARMEL:

Do rondelka wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia.

Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut.

Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe.

OPONKI:

Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę.

Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

prymat