Karnawałowe Łabędzie
Opublikowano: 24.01.2014
Łabędź to symbol radości, miłości, szlachetności, doskonałości i piękna. Kilkanaście lat wstecz łabędzie często pojawiały się na rodzinnych imprezach jak wesele, komunia czy chrzest. Szczególną popularność zdobyły na podkarpaciu...
Ptysiowe łabędzie to deser z ciasta parzonego i bitej śmietany. Często kojarzone z wiejskimi weselami lat 80-tych i 90-tych na podkarpaciu, gdzie były elementem niemalże obowiązkowym; Lecz czasy się zmieniły, łabędzie poszły w zapomnienie, zakrólowały urocze desery z dekoracjami z masy cukrowej;
Oglądając stare fotografie z rodzinnych przyjęć naszło mnie by te ptysiowe łabędzie odtworzyć. I tu zaczeły się schody, po kilku próbach łabędzie przypominały raczej kaczki, gęsi czy inne ptakostwory; Na ich widok wszyscy domownicy wybuchali śmiechem; Dopiero za którymś razem, patrząc na fotografie zrozumiałam, gdzie leży mój błąd. Otóż proporcje, moje były raczej robione na oko, dlatego tym razem zaopatrzyłam się w linijkę i ołówek, narysowałam na papierze linie o takiej samej odległości ( w moim wypadku 8cm, ale można i 10 cm i 7 cm i 6 cm.itd..). Linie pomogły mi zachować proporcje i nie rysować już niczego na oko. Niczym dziecko uczące się pisać masą ptysiową, narysowałam cienką, gładką końcówką odwrócone eski i " gwiazdką" korpusy i to był strzał w 10-tkę. W końcu ptysie przypominały łabędzie; Oceńcie sami....
Szczegółowy przepis KROK PO KROKU znajdziecie >>> TUTAJ
Z pozdrowieniami
Iwona