Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki idealne do barszczyku czerwonego :)

Cudowne.. mięciutkie.. rozpływające się w ustach.. o pięknym kapuściano-grzybowym aromacie. Zawsze goszczą na Wigilijnym stole i przy większych uroczystościach rodzinnych oczywiście w akompaniamencie z barszczykiem czerwonym.

Kapuśniaczki idealne do barszczyku czerwonego :)


Te kapuśniaczki to mój  nałóg, moje uzależnienie i przyznaję się do tego publicznie, bo gdy mam je pod ręką nie umiem się opanować, tak mnie wciągają, że jednego jeszcze nie kończę a ręka już sięga po następnego.

Kapuśniaczki idealne do barszczyku czerwonego :)

Składniki na ciasto:

- 50 dag mąki pszennej

- 15 dag margaryny

- 5-6 dag drożdży

- 2 jajka

- 2 żółtka

- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany

- 2 łyżki mleka

- cukier i sol do smaku

 Składniki na nadzienie:

- 1 kg kapusty kiszonej

- 2 średnie cebule

- 30 dag pieczarek

- 1 starta na tarce marchewka

- sól, pieprz, tłuszcz

- bazylia, oregano  do posypania



Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać,  dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.
 Kapuśniaczki idealne do barszczyku czerwonego :)
Kapustę i marchewkę startą na tarce podgotować, przestudzić, odcisnąć nadmiar wody. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i udusić. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć chwilę. 
Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zwinąć rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta nożykiem. Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu. Ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15 minut). Przed włożeniem do piekarnika  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.


kapusniaczki
Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk.
Życzę smacznego :) 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak