Kapuśniaczki idealne do barszczyku czerwonego :)
Opublikowano: 16.12.2012

Cudowne.. mięciutkie.. rozpływające się w ustach.. o pięknym kapuściano-grzybowym aromacie. Zawsze goszczą na Wigilijnym stole i przy większych uroczystościach rodzinnych oczywiście w akompaniamencie z barszczykiem czerwonym.
Te kapuśniaczki to mój nałóg, moje uzależnienie i przyznaję się do tego publicznie, bo gdy mam je pod ręką nie umiem się opanować, tak mnie wciągają, że jednego jeszcze nie kończę a ręka już sięga po następnego.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5-6 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sol do smaku
Składniki na nadzienie:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 starta na tarce marchewka
- sól, pieprz, tłuszcz
- bazylia, oregano do posypania
Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.
Kapustę i marchewkę startą na tarce podgotować, przestudzić, odcisnąć nadmiar wody. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i udusić. Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć chwilę.
Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zwinąć rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta nożykiem. Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu. Ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blaszce. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Do głębokiego naczynia wsypać mąkę i zrobić na środku dołek do którego wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem w 2 łyżkach mleka. Rozczyn lekko zaprószamy mąką, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia rozczynu. Gdy drożdże wyrosną, delikatnie wymieszać je z mąką w której się znajdują i dodać pokrojoną w małe kawałeczki margarynę posiekać, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę . Zarobić ciasto i rozwałkowywać partiami.
