Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

W naszym domu kanapki to jedno z obowiązkowych punktów menu. Oto nasze propozycje kanapek na różne okazje

Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

 W naszym domu kanapki to jedno z obowiązkowych punktów menu. Oto nasze propozycje kanapek na różne okazje

kanapka śniadaniowa wiosenna
Składniki:

  • 2 kromki chleb żytni,   
  • 1 łyżeczka majonez,
  • 4 liście sałata młoda,
  • 1 szt. jajko,
  • 1 szt. pomidor cherry,
  • 1 szt. rzodkiewka,
  • 4 szt. bazylia,
  • do dekoracji keczup,
  • do smaku sól pieprz

Kromki chleba posmarować majonezem, obłożyć 2 listkami młodej sałaty ze środka główki, obok położyć po 2 plastry jajka ugotowanego na twardo, na środku ułożyć połówkę pomidora cherry, po 4 kawałki rzodkiewki. Na jajku położyć po 2 listki bazylii, zrobić kleks z keczupu, doprawić wszystko solą i pieprzem.

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

Kanapka kolacyjna z młodą sałatą, jajkiem…

Składniki:

  • 2 kromki chleb żytni,
  • 2 łyżeczki masło,
  • 2 liście sałata młoda,
  • 1 szt. pomidor cherry,
  • 1 plaster kiełbasa krakowska,
  • 1 szt. jajko,
  • do posypania koperek,
  • do smaku sól pieprz kolorowy

Każdą kromke posmarować masłem, obłożyć sałatą, plasterkami jajka, pomidora i kawałkiem kiełbasy krakowskiej. doprawić solą i pieprzem, obłożyć "uszczypniętymi" czubkami kopru młodego, polać majonezem wymieszanym z jogurtem

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

Kanapka kolacyjna z sałatą rzymską

Składniki:

  • 2 kromki chleb żytni pełnoziarnisty,
  • 2 łyżeczki masło,
  • 4 liście sałata rzymska,
  • 2 łyżeczka pasta z tuńczyka,
  • 2 plastry pomidor,
  • 2 szt. Oliwki czarne,
  • 2 szt. szczypiorek

Chleb przekroić na pół, posmarować masłem, na każdym kawałku położyć listek sałaty rzymskiej, na jej środku rozprowadzić pastę z tuńczyka, posypać szczypiorkiem, dodać połówki pomidorów i oliwek

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

kanapka z tatarem z łososia

Składniki:

  • 2 kromki chleb żytni,
  • 2 łyżeczki masło,
  • 2 łyżki tatar z łososia,
  • 2 szt. oliwki czarne,
  • 1 plaster cebula

Chleb posmarować masłem, obłożyć tatarem z łososia, na środku położyć oliwkę, udekorować kawałkami cebuli.

 

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

kanapkowy motyl

Składniki:

  • 2 szt. chleb żytni ze słonecznikiem,
  • 2 łyżeczki chrzan z żurawiną Smak,
  • 1/2 szt. jajko gotowane,
  • 2 plastry ogórek,
  • 1/2 plastra pomidor,
  • 3 szt. czarna oliwka

Chleb posmarować łyżeczką chrzanu z żurawiną Smak, obłozyć ćwiartką jajka, połówkami plastra ogórka i ćwiartką pomidora, udekorować oliwkami, złozyć 2 kromki chleba tworząc motyla, główkę zrobić z połówko oliwki, czułki ze szczypiorku.

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

mini kanapki z chleba pełnoziarnistego z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

  • 6 szt. chleb pełnoziarnisty okrągły,
  • 3 łyżeczki masło,
  • 3 plastry szynka szwarcwaldzka

Krążki chleba posmarować masłem, plastry szynki szwarcwaldzkiej przeciąć na pół, każdą połówkę szynki zwinąć i obłożyć nim chleb.

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

mini kanapki z chleba pełnoziarnistego z pastą z łososia i rzodkiewką

Składniki:

  • 11 szt. chleb pełnoziarnisty mini,
  • 80 g pasta z łososia ze szczypiork.,
  • 5 szt. rzodkiewka

Każdą kanapkę chleba mini posmarować pastą z łososia ze szczypiorkiem, ozdobić 2 plasterkami rzodkiewek.

 Kanapkowe wariacje, czyli kanapki na różne okazje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak