Przygotowałam: Piers
z kaczki w winnym sosie żurawinowym!
Składniki:
- 4 piersi z kaczki ze skórą
- sól, pieprz, majeranek,rozmaryn,delikat do mięsa
- łyzeczka miodu
- 200 ml wina
- 150 gram żurawin
Mięso dokładnie myjemy , osuszamy.Pierś nacinamy w kratkę od strony skóry , delikatnie aby nie naciąc mięsa.Kaczkę nacieramy solą , pieprzem, delikatem i majerankiem.Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny zawiniętą w folię.Następnie na rozgrzanej patelni obsmażamy kaczkę, 10 minut od strony skóry i 5 od strony mięsa.Usmażone mięso przekaldamy do worka, dodajemy kilka żurawin , szczelnie zamykamy i pieczemy jeszcze 30 minut.Na patelnię po smażeniu kaczki wlewamy
wino. Dodajemy łyżeczkę miodu i żurawiny. Gdy żurawiny zmiękną, rozgniatamy je widelcem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przecedzamy przez sito i przelewamy do sosjerki.Kaczkę wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by odpoczeła.Kroimy w plastry , podajemy z sosem zurawinowym. Kaczkę można podawać z różnymi dodatkami. Smacznego :)