Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka to jest to...

Jak codzień szukałam inspiracji , co tu dziś przyżądzić na obiad. Postanowiłam wybrać się na zakupy i właśnie tam wymyślić coś ciekawego. Tak tez się stało, w pewnym sklepie trafilam na swietną promocję mięsa z kaczki.Pierś z kaczki przeceniona 45% to naprawdę świetna okazja.Od razu wiedzialam że to właśnie to dziś będie na obiad. Zrobiłam zakupy i od razu zabrałam sie do pracy.

Przygotowałam: Piers 

z kaczki w winnym sosie żurawinowym!


Kaczka to jest to...



Kaczka to jest to...


Kaczka to jest to...


Kaczka to jest to...


Kaczka to jest to...


Składniki:
  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz, majeranek,rozmaryn,delikat do mięsa
  • łyzeczka miodu
  • 200 ml wina
  • 150 gram żurawin
Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy , osuszamy.Pierś nacinamy w kratkę od strony skóry , delikatnie aby nie naciąc mięsa.Kaczkę nacieramy solą , pieprzem, delikatem i majerankiem.Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny zawiniętą w folię.Następnie na rozgrzanej patelni obsmażamy kaczkę, 10 minut od strony skóry i 5 od strony mięsa.Usmażone mięso przekaldamy do worka, dodajemy kilka żurawin ,  szczelnie zamykamy i pieczemy jeszcze 30 minut.Na patelnię po smażeniu kaczki wlewamy
wino. Dodajemy łyżeczkę miodu i żurawiny. Gdy żurawiny zmiękną, rozgniatamy je widelcem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przecedzamy przez sito i przelewamy do sosjerki.Kaczkę wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by odpoczeła.Kroimy w plastry , podajemy z sosem zurawinowym. Kaczkę można podawać z różnymi dodatkami.                Smacznego :)
ALAGOR 18.11.2012 19:27
chodzi za mna ta kaczka od zeszlego tygodnia - chyba sie skusze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak