Grupa odbiorców produktów z mleka koziego wzrasta każdego roku. Dzięki swoim walorom smakowym, wartościom odżywczym i zdrowotnym, produkty te znalazły uznanie wśród rzeszy różnych grup odbiorców. Dzięki mediom, które propagują zdrowy styl życia i odżywiania się produkty te są idealnie w diecie osób, które podążają za tym trendem. Największe zapotrzebowanie na produkty z mleka koziego mają jogurty i sery. Jogurty mogą być alternatywą dla dzieci ze skazą białkową, a sery twarde znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii. Produkty z mleka koziego obniżają poziom cholesterolu w organizmie.
Mleko kozie zawiera kazeinę, a jej postać jest zbliżona do mleka kobiecego. Białko mleka koziego nie zawiera głównych globulin występujących w mleku krowim, które działają alergennie na organizm człowieka.
Tłuszcz mleka koziego zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany, czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, które organizm łatwo trawi, przyswa i do tego jest dietetyczny.
Ja również odkryłam doskonałe wartości smakowe jogurtów kozich, naturalnych i waniliowych. Chcę Wam pokazać jak różnorodne mają zastosowanie.
Deser truskawkowo-jogurtowy z dodatkiem nalewki truskawkowej
- 10 łyżek jogurtu greckiego
- 4 duże truskawki
- 4 łyżki truskawkowych otrąb granulowanych
- 2 łyżeczki nalewki domowej truskawkowej
- cukier puder do posypania
Do kwadratowych szklanek nakładamy po 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego. Truskawki kroimy w kostkę i połowę kładziemy na jogurt i posypujemy łyżką granulowanych otrąb truskawkowych. Znów robimy warstwę z jogurtu i truskawek. Powierzchnię deseru polewamy 1 łyżeczką nalewki domowej truskawkowej na spirytusie. Posypujemy granulowanymi otrębami. Na powierzchni robimy kleksy z jogurtu i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.Deser truskawkowo-jogurtowy schładzamy w lodówce
Może ktoś ma ochotę na Sałatkę z żurawiną dla dorosłych?
- garść mixu sałat
- 65 g sera z żurawiną Rians
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 jogurt kozi naturalny Rians
- 1 łyżeczka domowej nalewki żurawinowej na spirytusie
Do miseczki w kształcie serca wkładamy dużą garść mieszanki sałat. Na sałacie robimy duże kleksy z jogurtu koziego naturalnego. Połowę opakowania sera z żurawiną rozdrabniamy, posypujemy nim sałatkę. Dodajemy 1 łyżkę suszonej żurawiny. Na koniec sałatkę polewamy 1 łyżeczką domowej nalewki żurawinowej na spirytusie Sałatkę przed podaniem możemy schłodzić. Będzie doskonałym daniem na posiłek we dwoje.
Muffiny z mieszanki otrąb na jogurcie kozim
Składniki:
3 łyżki rozpuszczonej margaryny
100 ml otrąb granulowanych ze śliwkami
100 ml otrąb żytnich
100 ml otrąb owsianych
100 ml musli owocowego z rodzynkami
100 ml mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
120 ml jogurtu naturalnego koziego
suszona żurawina
srebrne kulki do dekoracji
pisaki cukrowe
W rondelku rozpuścić margarynę, ostudzić, dodać 120 ml jogurtu naturalnego koziego, wbić 1 jajko i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Wymieszać wszystkie suche składniki: 3 rodzaje otrąb, mąkę,musli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy. Mokre składniki z rondelka przelać do suchych, wymieszać dokładnie łyżką. Nałożyć do 6 silikonowych foremek na muffinki, wcisnąć w ciasto żurawinę.
Piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.
Ostudzone muffinki wyciągamy z foremek, robimy kleksy cukrowymi pisakami,do których przyklejamy srebrne kulki ozdobne.
Deser z jogurtem kozim, truskawkami i granulowanymi otrębami to moja propozycja na lekkie i dietetyczne śniadanie.
- 5 truskawek
- 1 jogurt kozi waniliowy Rians
- 2 łyżeczki otrąb granulowanych ze śliwkami
Racuchy na jogurcie kozim waniliowym:
Do metalowej miski wlewamy 250 ml jogurtu koziego, roztrzepujemy z 2 jajkami i mieszamy ze szklanką mąki, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Rozgrzewamy olej na patelni naleśnikowej, wlewamy masę chochelką. Smażymy po 4 racuchy z obu stron na rumiano.Przekładamy racuchy na duży talerz. Podajemy racuchy posypane cukrem pudrem.