Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne

Opublikowano: 25.02.2012
Autor: Jolanta_P-S
Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne
Jogurty kozie dzięki swoim walorom smakowym, wartościom odżywczym i zdrowotnym znalazły uznanie wśród rzeszy różnych grup odbiorców. A dzięki mediom, które propagują zdrowy styl życia i odżywiania,produkty te są idealnie w diecie osób, które podążają za tym trendem. Również ja wpisuję się w ten trend i chciałam Wam przedtawić kilka moich propozycji kulinarnych z wykorzystaniem jogurtów kozich: naturalnych i waniliowych

Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne

Grupa odbiorców produktów z mleka koziego wzrasta każdego roku. Dzięki swoim walorom smakowym, wartościom odżywczym i zdrowotnym, produkty te znalazły uznanie wśród rzeszy różnych grup odbiorców. Dzięki mediom, które propagują zdrowy styl życia i odżywiania się produkty te są idealnie w diecie osób, które podążają za tym trendem. Największe zapotrzebowanie na produkty z mleka koziego mają jogurty i sery. Jogurty mogą być alternatywą dla dzieci ze skazą białkową, a sery twarde znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii. Produkty z mleka koziego obniżają poziom cholesterolu w organizmie.

Mleko kozie zawiera kazeinę, a jej postać jest zbliżona do mleka kobiecego. Białko mleka koziego nie zawiera głównych globulin występujących w mleku krowim, które działają alergennie na organizm człowieka.

Tłuszcz mleka koziego zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany, czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, które organizm łatwo trawi, przyswa i do tego jest dietetyczny.

Ja również odkryłam doskonałe wartości smakowe jogurtów kozich, naturalnych i waniliowych. Chcę Wam pokazać jak różnorodne mają zastosowanie.

Deser truskawkowo-jogurtowy z dodatkiem nalewki truskawkowej

Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne

  • 10 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 duże truskawki
  • 4 łyżki truskawkowych otrąb granulowanych
  • 2 łyżeczki nalewki domowej truskawkowej
  • cukier puder do posypania 
    Do kwadratowych szklanek nakładamy po 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego. Truskawki kroimy w kostkę i połowę kładziemy na jogurt i posypujemy łyżką granulowanych otrąb truskawkowych. Znów robimy warstwę z jogurtu i truskawek. Powierzchnię deseru polewamy 1 łyżeczką nalewki domowej truskawkowej na spirytusie. Posypujemy granulowanymi otrębami. Na powierzchni robimy kleksy z jogurtu i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.Deser truskawkowo-jogurtowy schładzamy w lodówce

     

    Deser truskawkowo-jogurtowy z otrębami schładzamy w lodówce Do kwadratowych szklanek nakładamy po 2 kopiaste łyżki jogurtu  greckiego.  Powierzchnię deseru polewamy 1 łyżeczką nalewki domowej truskawkowej na spirytusie

Może ktoś ma ochotę na Sałatkę z żurawiną dla dorosłych?

Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne

  • garść mixu sałat
  • 65 g sera z żurawiną Rians
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 jogurt kozi naturalny Rians
  • 1 łyżeczka domowej nalewki żurawinowej na spirytusie

Do miseczki w kształcie serca wkładamy dużą garść mieszanki sałat. Na sałacie robimy duże kleksy z jogurtu koziego naturalnego. Połowę opakowania sera z żurawiną rozdrabniamy, posypujemy nim sałatkę. Dodajemy 1 łyżkę suszonej żurawiny. Na koniec sałatkę polewamy 1 łyżeczką domowej nalewki żurawinowej na spirytusie Sałatkę przed podaniem możemy schłodzić. Będzie doskonałym daniem na posiłek we dwoje.

Sałatkę z żurawiną przed podaniem możemy schłodzić. Na sałacie robimy duże kleksy z jogurtu koziego naturalnego Połowę opakowania sera z żurawiną rozdrabniamy, posypujemy nim sałatkę Dodajemy 1 łyżkę suszonej żurawiny i polewamy nalewką z żurawiny

Muffiny z mieszanki otrąb na jogurcie kozim

Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne

Składniki:

3 łyżki rozpuszczonej margaryny

100 ml otrąb granulowanych ze śliwkami

100 ml otrąb żytnich

100 ml otrąb owsianych

100 ml musli owocowego z rodzynkami

100 ml mąki kukurydzianej

3 łyżki cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

120 ml jogurtu naturalnego koziego

suszona żurawina

srebrne kulki do dekoracji

pisaki cukrowe

W rondelku rozpuścić margarynę, ostudzić, dodać 120 ml jogurtu naturalnego koziego, wbić 1 jajko i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Wymieszać wszystkie suche składniki: 3 rodzaje otrąb, mąkę,musli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy. Mokre składniki z rondelka przelać do suchych, wymieszać dokładnie łyżką. Nałożyć do 6 silikonowych foremek na muffinki, wcisnąć w ciasto żurawinę.

Piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.

Ostudzone muffinki wyciągamy z foremek, robimy kleksy cukrowymi pisakami,do których przyklejamy srebrne kulki ozdobne.

Deser z jogurtem kozim, truskawkami i granulowanymi otrębami to moja propozycja na lekkie i dietetyczne śniadanie.


Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne

  • 5 truskawek
  • 1 jogurt kozi waniliowy Rians
  • 2 łyżeczki otrąb granulowanych ze śliwkami
3 truskawki kroimy w ćwiartki, a 2 kroimy w plasterki, nie przecinając ich do końca. Ćwiartki truskawek układamy wokół rantu naczynia. Na środek wykładamy 3/4 jogurtu i posypujemy 1 łyżeczką otrąb granulowanych. Nakładamy resztę jogurtu. Na wierzchu układamy symetrycznie truskawki lekko je rozciągając w wachlarz, posypujemy resztą otrąb. Deser schładzamy w lodówce.

Racuchy na jogurcie kozim waniliowym:
  • 250 ml jogurtu koziego waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
    Do metalowej miski wlewamy 250 ml jogurtu koziego, roztrzepujemy z 2 jajkami i mieszamy ze szklanką mąki, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Rozgrzewamy olej na patelni naleśnikowej, wlewamy masę chochelką. Smażymy po 4 racuchy z obu stron na rumiano.Przekładamy racuchy na duży talerz. Podajemy racuchy posypane cukrem pudrem.

  • Podajemy racuchy ułożone na dużym talerzu i  posypane cukrem pudrem. jogurt roztrzepujemy z jogurtem, jajkami iszklanką mąki
  • Jogurt kozi - moje najnowsze odkrycie kulinarne 

    prymat