Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jeżyny

Mamy sezon na jeżynki.

Mam jedną jeżynkę bezkolcową i w tym roku wyjątkowo owocuje. Na przetwory owoców za mało a do zjedzenia za dużo więc owocki wykorzystałam do przygotowania słodkości. 

Oto co wyczarowałam z moich jeżynek:

Kruche jeżynowe babeczki

składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki krupczatki
200 g margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
200 g jeżyn
3 łyżki cukru waniliowego
250 ml śmietanki do ubijania
1 czubata łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny
do dekoracji : jeżyny i listki mięty

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Ja mam tylko 10 małych foremek na kruche babeczki więc aby było szybciej i aby zapełnić całą blaszkę część babeczek upiekłam w foremce metalowej od muffinek. Wyciełam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko ciągle mieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać zmiksowane jeżyny a następnie przestudzona żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby nieco stężał. Następnie za pomocą dekoratora napełnić babeczki kremem. Udekorowaćjeżynami i listkami mięty. Można podawać lub wstawić jeszcze do lodówki do schłodzenia.

Jeżyny

Jeżynowy sernik na zimno

składniki:

800 g serka homogenizowanego naturalnego
350 g jeżyn
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
1 galaretka
jeżyny do dekoracji na wierzchu
biszkopty do wyłożenia tortownicy

Galaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie podgrzać i wymieszać aby dokładnie się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zmiksowane jeżyny a na końcu przestudzoną żelatynę. Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobre stężał.

Jeżyny

Proste ciasto z owocami

składniki:

5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyzki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne owoce: dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn
2 garście płatków migdałowych

Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do ciast mozna użyc dowolnych owoców, mi ciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami.

Jeżyny

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak