Jarmuż

Jarmuż też był nowością w moim warzywniaku (był bo już go nie ma bo zjedzony). Wiedziałam o takim warzywku, ale nigdy nie jadłam, w mojej małej miejscowości raczej trudno go spotkać. Ale spotkałam nasiona więc zasiałam troszkę na spróbowanie. I wiem, że w następnym sezonie również zawita w moim warzywniaku. Jarmuż należy do rodziny kapustnych i smakiem przypomina mi kapustę tylko z takim lekko gorzkawym posmakiem. Dostępny jest jarmuż zielony i fioletowy. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się zadobyć nasiona też tego drugiego. Jarmuż można jeść na surowo jak również dusić, gotować, smażyć czy blanszować, czyli wszystko to co można zrobić z kapustą. Nam wesja surowa nie przypadła do gustu ale jarmuż przetworzony jak najbardziej nam zasmakował. Udało mi się z jarmużem przygotować coś dobrego, niewiele tego bo i jarmużu było niewiele. Szczególnie zasmakowały nam chipsy jarmużowe i robiłam je kilka razy:)
Kilka słów o jarmużu:
Jarmuż jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować (jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli. (źródło:http:fitness.sport.pl)
Pyszności z jarmużu
Chipsy z jarmużu
składniki:
kilka dużych liści jarmużu (po odrzuceniu twardych części ok 300 g)
słodka papryka ok 1 łyżeczki
sól czosnkowa ok 2 duże szczypty
olej rzepakowy do skropienia
Liście dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na małe kawałki usuwając twarde części. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić olejem. Wymieszać aby wszystkie kawałeczki liści były pokryte olejem. Następnie oprószyć słodką papryką i solą czosnkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C na funkcję termoobieg. Piec ok 10 -15 minut od czasu do czasu mieszając. Ja cały czas pilnuję i wyjmuje chipsy partiami aby się nie spaliły. Gdy jarmuż zaczyna zmieniać kolor z zielonego na brązowawy to znaczy że już chips jest gotowy, poza tym czuć w ręce że jest gotowy bo jest suchy i kruchy.
Paprykowo-czosnkowa pierś z patelni grillowej
składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
słodka papryka
czosnek granulowany
olej
500 g jarmużu
Pojedyńcze piersi przekroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Ja miałam jeszcze też dwie spore tzw. polędwiczki. Kawałki mięsa dokładnie opróczyć papryką i czosnkiem oraz delikatnie skropić olejem. Rozgrzać patelnię grillową i ugrillować mięsko z obu stron. Rozgrzać drugą patelnię z olejem i wrzucić jarmuż, smażyć aż zmięknie do smaku doprawić niewielką ilością czosnku. Jarmuż powinien zmieknąć i gdzieniegdzie się przysmażyć aby był chrupiący. Ugrillowane mięsko podać z uduszonym jarmużem, do tego zestawienia jeszcze podałam kuskus.
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą
składniki:
400 g fileta z pstrąga łososiowego
sól prowansalska
300 g jarmużu
1 puszka soczewicy gotowanej na parze
sól czosnkowa
olej rzepakowy
Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską i skropić olejem. Odstawić na min. godzinke ja odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i można zajadać.
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą
składniki:
500 g filetu dorsza
majeranek
100 g jarmużu
1 kulka mozzarelli
masło klarowane do smażenia
olej
Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami.