Japońskie danie na polską nutę, czyli Roladki a\'la Sushi w kapuście pekińskiej

Opublikowano: 12.08.2011
Autor: Jolanta_P-S
Japońskie danie na polską nutę, czyli Roladki a\'la Sushi w kapuście pekińskiej
Dzisiaj zrobiłam roladki a\'la sushi, do zrobienia, których zainspirowała mnie SushiNika Niki zgłoszone do sierpniowego konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku.
Japońskie danie na polską nutę, czyli Roladki a\'la Sushi w kapuście pekińskiej
Dzisiaj zrobiłam roladki a'la sushi, do zrobienia, których zainspirowała mnie SushiNika Niki, na które nawet oddałam swój głos: http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=288

Roladki a'la Sushi w kapuście pekińskiej

Japońskie danie na polską nutę, czyli Roladki a\'la Sushi w kapuście pekińskiej

SKŁADNIKI:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 25 małych krewetek
  • 1 łyżeczka przyprawy z cytryną i koperkiem
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • keczup do smaku

PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty blanszować ww wrzątku 1-2 minuty, ostudzić i wysuszyć. Krewetki posypać 1 łyżeczką przyprawy z cytryną i koperkiem, 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką oliwy, wymieszać pozostawić na chwilkę by krewetki przeszły przyprawami, a następnie usmażyć je na patelni. Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej, w kształcie kwadratu, tak by zachodziły na siebie, na nich ułożyć połowę ugotowanego ryżu,na którym zrobić pasek z keczupu, przykryć pozostałym ryżem, dobrze go dociskając.Rozłożyć przez środek pasek z krewetek, zrobić 3 paski z keczupu. Dokładnie zwinąć pomagając sobie folią, końcówki folii okręcić i wstawić roladkę do lodówki na około godzinę. Wyjąć roladkę, ściągnąć delikatnie folię i pokroić w krążki ostrym nożem.

 

Roladkę pokroić bardzo ostrym nożem na około 2 cm krążki do miseczki przełozyć krewetki, dodać przyprawę z cytryna i koperkiem oraz kurkumę na liściach rozłozyć ryż z keczupem oraz usmażone krewetki
Japońskie danie na polską nutę, czyli Roladki a\'la Sushi w kapuście pekińskiej
prymat