SKŁADNIKI:
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 100 g ugotowanego ryżu
- 25 małych krewetek
- 1 łyżeczka przyprawy z cytryną i koperkiem
- 1 łyżeczka kurkumy
- keczup do smaku
PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty blanszować ww wrzątku 1-2 minuty, ostudzić i wysuszyć. Krewetki posypać 1 łyżeczką przyprawy z cytryną i koperkiem, 1 łyżeczką kurkumy i 1 łyżeczką oliwy, wymieszać pozostawić na chwilkę by krewetki przeszły przyprawami, a następnie usmażyć je na patelni. Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej, w kształcie kwadratu, tak by zachodziły na siebie, na nich ułożyć połowę ugotowanego ryżu,na którym zrobić pasek z keczupu, przykryć pozostałym ryżem, dobrze go dociskając.Rozłożyć przez środek pasek z krewetek, zrobić 3 paski z keczupu. Dokładnie zwinąć pomagając sobie folią, końcówki folii okręcić i wstawić roladkę do lodówki na około godzinę. Wyjąć roladkę, ściągnąć delikatnie folię i pokroić w krążki ostrym nożem.