Gofry

Opublikowano: 10.02.2012
Autor: ewelinapac
Gofry
Pyszne chrupiące wafelki . Można je podawać zarówno na słodko jak i na słono. Ciasto sporządzane na bazie mleka, wody , jaj i maki. Dodając słone przyprawy i dodatki mogą być wspaniałą zakąską, lub dodatkiem do dań.. Zaś z dodatkiem cukru, owoców śmietany staną się cudownym deserem dla dużych i małych.

Gofry przepis podstawowy:

  • jajka 5 sztuk
  • cukier o,5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • mąka  3 szklanki
  • olej  0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Białka oddzielamy od zółtek. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej ,mleko, wodę i cały czas miksujemy . Na koniec dodajemy makę i proszek do pieczenia,  Ubite na sztywno białka, i delikatnie mięszamy łyzka.



Jeśli chcemy przyządzić gofry na słono to dodajemy tylko szczyptę cukru i trochę soli oraz przypraw.


Gofry z bitą śmietana i kakao:

  • Ciasto z przepisu jak wyżej podany
  •  bita śmietana
  • kakao słodkie
Z przygotowanago ciasta , w rozgrzanej gofrownicy smażymy rumiane gofry. które następnie dekorujemy bitą śmietana i posypujemy kakao. 

Doskonały deser zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci które przepadają za słodkościami.

Gofry


Czekoladowe gofry z bitą śmietaną i wiśniami:

  • Ciasto jak  podstawowe 
  • Kakao do pieczenia 2 łyzki
  • bita śmietana
  • wiśnie z kompotu
Do ciasta podstawowego dodajemy kakao i mieszamy. Pieczemy czekoladowe gofry. Dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami z kompotu. Takie gofry są pyszne.Gofry
prymat