Gofry
Opublikowano: 10.02.2012

Pyszne chrupiące wafelki . Można je podawać zarówno na słodko jak i na słono. Ciasto sporządzane na bazie mleka, wody , jaj i maki. Dodając słone przyprawy i dodatki mogą być wspaniałą zakąską, lub dodatkiem do dań.. Zaś z dodatkiem cukru, owoców śmietany staną się cudownym deserem dla dużych i małych.
Gofry przepis podstawowy:
- jajka 5 sztuk
- cukier o,5 szklanki
- mleko 1 szklanka
- woda 1 szklanka
- mąka 3 szklanki
- olej 0,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Białka oddzielamy od zółtek. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej ,mleko, wodę i cały czas miksujemy . Na koniec dodajemy makę i proszek do pieczenia, Ubite na sztywno białka, i delikatnie mięszamy łyzka.
Jeśli chcemy przyządzić gofry na słono to dodajemy tylko szczyptę cukru i trochę soli oraz przypraw.
Gofry z bitą śmietana i kakao:
Gofry z bitą śmietana i kakao:
- Ciasto z przepisu jak wyżej podany
- bita śmietana
- kakao słodkie
Z przygotowanago ciasta , w rozgrzanej gofrownicy smażymy rumiane gofry. które następnie dekorujemy bitą śmietana i posypujemy kakao.
Doskonały deser zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci które przepadają za słodkościami.

Czekoladowe gofry z bitą śmietaną i wiśniami:
Doskonały deser zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci które przepadają za słodkościami.

Czekoladowe gofry z bitą śmietaną i wiśniami:
- Ciasto jak podstawowe
- Kakao do pieczenia 2 łyzki
- bita śmietana
- wiśnie z kompotu
Do ciasta podstawowego dodajemy kakao i mieszamy. Pieczemy czekoladowe gofry. Dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami z kompotu. Takie gofry są pyszne.
