Dziś będzie o figach, które niestety nie rosną w moim warzywniaczku :) Przepisy z moimi warzywami jeszcze tworzę i będą kolejne wpisy, ale temat wkrótce zakończę więc w międzyczasie troszkę o figach w mojej kuchni. Figi poznałam w zeszłym roku, zobaczyłam je przypadkiem na stoisku w jednym z supermarketów i skusiłam się na zakup. Niestety u mnie na targu czy warzywniakach oczywiście trudno je spotkać. Ale w tym roku wyjątkowo udało mi się kupić kilkakrotnie i to jeszcze jakie piękne dorodne sztuki i w sumie dzięki temu powstał ten wpis. Figi można przyrządzić na słodko i na wytrawnie, można zajadać na surowo, zapiekać czy dodawać do ciast. Mi najlepiej smakują na surowo, a szczególnie w sałatkach, które uwielbiam. Mężusiowi też zasmakowały i lubi pod każdą postacią. Jedynie córeczka na figi jakaś niechętna choć skusiła się ostatnio na dwa gniazdka, które Wam zaraz pokażę.
Moje figowe pyszności:
Sałatka-figowa uczta
składniki:
2 figi
garść porwanej sałaty
50 g sera z pleśnią
1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu balsamicznego
1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej
Składniki na jedna porcję. Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny i musztardę.Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.
Sałatka owocowa z figami na sałacie
składniki:
2 garście porwanej sałaty
3 duże figi
9 kulek różowych winogron
1 serek camembert
1 garść rodzynek
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Składniki na dwie porcje.Winogrona umyć i przekroić na pół. Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Serek pokroić na trójkąty. Na talerzach ułożyć po garści porwanej sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone figi. Pomiędzy figami ułożyć pokrojone winogrona oraz trójkąciki sera. Sałatkę posypać rodzynkami. Olej, sok z cytryny i miód wymieszać w słoiczku i skropić sałatkę przed podaniem.
Figowe gniazdka
składniki:
1 opakowane ciasta francuskiego 275 g
3 figi
1 serek camembert
6 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej
Ciasto francuskie podzielić na sześć prostokątów. Każdym kawałkiem ciasta wyścielić wgłębienie w foremce na duże muffinny. Na dnie każdego gniazdka ułożyć zwinęty plaster szynki. Figi pokroić na ćwiartki a serek na trójkąty. Do każdego gniazdka włożyć po dwie ćwiartki figi oraz dwa trójkąty serka. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:
1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
śliwki węgierki ok 12 szt
3 figi
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut na 180 C.
Zapiekane figi z serem i szynką
składniki:
5 fig
50 g sera z pleśnią, camemberta lub koziego
5 plastrów szynki dojrzewającej
Figi naciąć na krzyż ale nie nacinać do końca. Do środka każdej figi włożyć kawałeczki sera. Następnie każdą figę owinąć plastrem szynki. Ja miałam duże figi więc aby szynka lepiej się trzymała spiełam jeszcze małymi wykałaczkami. Figi wstawić do piekarnika i zapiekać ok 15 minut aż ser się rozpuści. Podawać od razu na ciepło ale na zimno też są dobre.
Sałatka z figami, szynką i camembertem na rukoli
składniki:
2 garście rukoli
1/2 serka camembert
2 duże figi lub 4 mniejsze
8 plasterków szynki dojrzewającej
4-5 łyżek oleju
1 łyżka sosu balsamicznego
sól,pieprz do smaku
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Figi pokroić w ósemki i ułożyć na rukoli. Pomiędzy ułożyć zwinięte kawałeczki szynki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Ułożyć pomiędzy figami i szynką. Olej wymieszać z sosem balsamicznym, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem skropić ułożoną na talerzu sałatkę i od razu podawać.
Sernik z figami
składniki:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
5 jajek
125 g margaryny lub masła
1 niepełna szklanka cukru
4 łyżki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
8 fig
2 garście płatków migdałowych
do wyłożenia formy herbatniki kakaowe
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami, uzyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.