Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Feta pachnąca szałwią

Dzień dobry... I na Dzień dobry, tak od razu lekka rzecz... Tym razem nie chlebem i solą, ale zawijaskami z fetą chciałabym wszystkich przywitać. Wszak do chleba rzecz przednia, a soli w sobie ma wystarczająco dużo. Z wódeczką gorzej... Bo i nieletni może tu zajrzeć, i ja nie przepadam. Może kieliszek czerwonego i wytrawnego? Wybornie pasuje. Niech tak będzie. Dzisiaj premiera. Premiera stronki. Więc proszę mi wybaczyć wszelkie błędy, jakie popełnię. Ale jednego możecie być pewni - żadnego błędu w kuchni. Dziś zaprezentowane zawijaski z fetą są po prostu pyszne. Proste i pyszne. Proste, pięknie wyglądające i pyszne. Kilka słów uwagi jeszcze na temat. Zawijaski zalane są oliwą, którą po zjedzeniu całości można zużyć swobodnie do jakiejkolwiek sałatki. Zamiast listków szałwii można użyć świeżą bazylię, oregano lub miętę - pachnieć wówczas będzie inaczej i trochę inaczej smakować, ale równie zachęcająco wyglądać. I zachwycać tak samo. A że zachwycać będzie - gwarantuję. Przepis znalazłam na stronie sympatycznego Davida Lebovitza. I choć u mnie to nie prosciutto, nie tyle feta co rodzima Favita Mlekovity (dostępna wszędzie), to jednak oliwa jest przednia (prosto z Grecji od Przyjaciół)... I to wystarczy aby wszystkim smakowało.

Feta pachnąca szałwią


Feta pachnąca szławią

 

16 sztuk

  4 plasterki surowej szynki szwarcwaldzkiej,

  6 dag fety (lub fettiny),

16 niedużych listków świeżej szałwii,  (bazylii i/lub mięty i/lub oregano),

80 ml oliwy extra virgin.

 

   Ostrym nożem podzielić w poprzek każdy plasterek szynki na 4 równe części. Fetę pokroić w słupki grubości ok. 1 cm i długości wysokości plasterka szynki. Listki szałwii umyc i bardzo delikatnie osuszyć, przyciąć łodyżki.

   Na desce rozłożyć plasterki szynki, na każdym ułożyć listeczek szałwii tak, aby część wychodziła poza szynkę, na brzego ułożyć slupek fety i bardzo mocno zawinąć. Ustawić na sztorc w miseczce i zalać oliwą.

   Podawać od razu lub wsadzić do lodówki. Przed podaniem należy jednak calość wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. W lodowce można przechowywać do 3 dni.

 

Źródło: David Lebovitz - Living the sweet life in Paris

 

cukiereczek 08.03.2011 14:15
Rewelacja
Monika-twin 08.03.2011 00:03
Jak smakuje tak jak wygląd, musze to zrobić. fajnie się prezentuje!
kochanyptysiu 07.03.2011 19:41
super!
Barbara40 07.03.2011 17:14
Dziekuje, skorzystam z porady, na pewno zrobie.
Koper 09.02.2011 20:06
Szynkę Szwarcwaldzką ja osobiście kupuję w Lidlu, a danie jest pyszne- wypróbowane przeze mnie i godne polecenia. Oliwę wykorzystałam jako składnik marynaty do mięsa.
borgia 09.02.2011 19:05
Basiu jakąkolwiek surową szynką. W zasadzie powinno być prosciutto, ale ja nie widziałam jeszcze... Natomiast Szwarcwaldzką bardzo lubię i mam w zasięgu ręki.
Barbara40 09.02.2011 17:58
Bardzo apetyczne, ale czym mozna zastapic szynke szwarcwaldzka ? mam problem, bo takowa jest u mnie nieosiagalna.Pozdrawiam
rosik93 08.02.2011 22:17
Również witam :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak