
Faworki to pyszności przypisane karnawałowi. Nazwa ich wywodzi się z j. francuskiego a z polska zwane są chruścikami, to ciastka ze zbijanego ciasta smażone w głębokim tłuszczu. Przepisów jest całe mnóstwo, różnią się zwykle ilością dodanych jajek, śmietany lub mleka, masła, czy też margaryny. Ale najważniejsze w każdym z przepisów jest to by dobrze napowietrzyć ciasto i dlatego wybija się je, czy o stolnicę, czy też ręką, albo wałkiem. Nie dodaje się też do nich zbyt dużej ilościu cukru, gdyż w wysokiej temperaturze będzie się palił i ciastka mogą zbrązowieć, a one mają być złociste.
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1/4 kostki margaryny,
- 4 łyżeczki cukru
- 4 szt. jajka,
- szczypta soli
- 1/2 szkl. mleka,
- 1 kieliszek Scotch Whisky
- do posypania cukier puder wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym
- 1 litr oleju
Mąkę posiekać z margaryną, zrobić dołek, dodać jajka, cukier, szczyptę soli i kieliszek Whisky (zamiast spirytusu). Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić ręką albo wałkiem aż powstaną pęcherzyki.
Rozwałkować dosyć cienko. Pokroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku i przewinąć przez dziurkę. Olej rozgrzać w rondlu bardzo mocno i wrzucać po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Faworki są puszyste a jednocześnie chrupiące.

Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1/4 kostki margaryny,
- 4 łyżeczki cukru
- 4 szt. jajka,
- szczypta soli
- 1/2 szkl. mleka,
- 1 kieliszek Scotch Whisky
- do posypania cukier puder wymieszany ze zmielonym cukrem waniliowym
- 1 litr oleju
Mąkę posiekać z margaryną, zrobić dołek, dodać jajka, cukier, szczyptę soli i kieliszek Whisky (zamiast spirytusu). Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić ręką albo wałkiem aż powstaną pęcherzyki.
Rozwałkować dosyć cienko. Pokroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku i przewinąć przez dziurkę. Olej rozgrzać w rondlu bardzo mocno i wrzucać po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Faworki są puszyste a jednocześnie chrupiące.