Zbieram już ogórki, cukinię a teraz jezcze dołączyła fasolka szparagowa i groch (na zdjęciu głównym). Zaraz zaczną się pomidorki i mój ukochany słonecznik:)
W tym roku w moim warzywniaczku dwa kolory fasolki szparagowej: żółta i zielona oraz pyszny groch zwany też fasolką mamut .Groch ma szersze strąki i jest zdecydowanie smaczniejszy niż fasolka. Groszek raczej zjadamy sam z bułeczką i masełkiem a fasolkę wykorzystuję do sałatek czy tez zup.
fasolka szparagowa żółta
fasolka szparagowa zielona
Kilka słów o fasolce szparagowej:
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.
Fasolka szparagowa żółta czy zielona?
W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.
Fasola szparagowa w 100 g zawiera:
Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g
Witaminy
foliany - 37 μg (mikrogramów)
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg
Elektrolity
sód - 6 mg
potas - 209 mg
Minerały
wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg
(żródło: poradnikzdrowie.pl)
A TERAZ MOJE FASOLOWE PRZEPISY:
Wszystkim znana i bardzo lubiana wersja fasolki z bułką tartą, u mnie w tej wersji groch
2 kg obranego grochu
szczypta soli
szczypta cukru
woda
1/2 kostki masła
5 łyżek bułki tartej
Groch/fasolę zalać wodą, dodaĆ cukier i sól, ugotować do miękkości. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą. Wymieszać. Polać ugotowany groch/fasolkę. Pyszne i proste jedZonko. Można zajadać jako samodzielne danie jak również podać jako dodatek do mięska.
Fasolowa sałatka do grillowanego mięska
składniki:
2 słoiczki pieczarek marynowanych
200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej
350 g zielonej fasolki szparagowej
1 pęczek natki piertuszki
do skropienia olej rzepakowy
Pieczarki osączyć z zalewy i pokroić na połówki lub ćwiartki.Fasolę czerwoną osączyć z zalewy i przepłukać.Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem.Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski.
Fasolka w sosie pomidorowym
składniki:
1 kg fasolki szparagowej żółtej
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól,pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18%
oliwa do smażenia
Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Dodać przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Chwilkę smażyć aby czosnek puscił aromat a następnie dodać pomidory z puszki. Dodać słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę wszystko razem aby smaki się wymieszały. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Fasolkę podawać przybrana świeżymi listkami oregano.