Moja fasolka już się dawno skończyła. Nasyciliśmy się jej smakiem, trochę zamknęłam w słoiczkach i trochę zamroziłam. Na ryneczku u mnie wciąż dostępna z późniejszych siewów. Fasolka najlepsza z masełkiem i bułeczką ale można z niej zrobić też pyszną sałatkę czy zupkę. Zapraszam do przepisów :)
Fasolowa sałatka z pesto
składniki:
350 g ugotowanej fasolki żółtej
1-2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów
70 g fety
Ugotowaną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam ugotowaną z poprzedniego dnia, trzymałam ją w lodówce. Następnie do fasolki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Potem rozkruszyć fetę i ponownie dokładnie wymieszać i gotowe. Pyszna i prosta sałateczka, wspaniale smakuje na zimno z fasolką prosto z lodówki.
Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym
składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1, 5 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
Polędwiczkę wieprzową pokroić w plastry. Następnie plastry polędwiczki lekko rozgnieść pięścią. W misce wymieszać sos sojowy z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do marynaty włożyć plastry polędwiczki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją oliwą i ułożyć plastry polędwiczki. Grillować z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie fasolka z bułeczką.
Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem
składniki:
450 g ugotowanej fasolki szparagowej zielonej
2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach
4-5 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek majonezu
Ugotowaną i wystudzona fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ja strączki przekroiłam na pół. Jajka pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju i podzielić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki a następnie połączyć z majonezem. Dokładnie wymieszac i podawać.
Zupa z fasolką szparagową
składniki:
600 g zielonej fasolki szparagowej
400 g obranych ziemniaków
2 l bulionu
pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)
1 cebula
sól do smaku
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, włoszczyznę drobno pokroić. Dodać do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić jeszcze solą. Gdy warzywa będą miękkie zabielić zupę. Śmietanę wymieszać z mąka i odrobiną wywaru. Dodać do zupy zagotować i gotować jeszczę 3 minutki.