Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni

To wcale nie jest prawdą, że od nadmiaru głowa nie boli... Chętnie oddam dynię w dobre ręce!

   Zwyczajnie klęska urodzaju... Zwyczajnie nie mam czasu na nic. Najgorsze jest to, że zwyczajnie na własne życzenie - chciałam to mam. Czekam tylko na moment, kiedy rodzina się zbuntuje i powie, że ma dość. Bo wszystko u mnie od tygodnia prawie w kolorze pomarańczy. Dynia temu winna. Siedzę i robię. Szukam i wymyślam. Wszystko z dynią w roli głównej przydać się może. Śni mi się po nocach. Z jedną wielgachną można się uporać, ale z trzema? No nic. Zrobiłam dżemów baterię, w dwóch postaciach - słodszy z jabłkami, i taki sam, choć lżejszy. A może cięższy powinnam napisać? Cięższy o melona, który to spowodował, że dżem jest nieco lżejszy w naturze. Bowiem prócz dodania pokrojonego w kosteczkę molona (można byle jak to wszystko robić, bo i tak się całość zmiksuje) niczego w przepisie nie zmieniałam.
   Dżem robi się prosto, ale trzeba rozłożyć na dwa dni. W pierwszym - najlepiej żeby nam w kuchni nie przeszkadzała micha ze składnikami zrobi,ć to wieczorem i odłożyć na noc - trzeba zasypać owoce cukrem, aby się po prostu zmacerowały. Cukier się rozpuści w zdecydowanej większości i pozwoli na to, aby owoce się nie rozpadły podczas smażenia. Jak w konfiturach. I nabiorą słodyczy. I nic nam się nie przypali! Trzeba będzie złapać blender i zmiksować całość na niekoniecznie idealną gładź. Lepiej zrobić to od niechcenia, aby dało się wyczuć kawałki owoców.

 

Dżem z dyni


Dżem z dyni

    1 kg obranego miąższu z dyni,
  50 dag jabłek (nie kwaśnych),
    1 kg cukru,
100 ml przegotowanej zimnej wody,
       sok z 1/2 cytryny.

   Przygotowany miąższ z dyni - obrany i opłukany - pokroić w kostkę ok. 1,5 cm i wrzucić do dużej szklanej najlepiej miski. Jabłka obrać, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, a potem w słupki. Dodać do dyni. Całość zasypać cukrem, skropić wodą i wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawić na ok. 12 godzin. Czas nie ma większego znaczenia, ale cukier powinien w większości się rozpuścić.
   Przelać całość do rondla z grubym dnem i zagotować. Od chwili zawrzenia smażyć na dosyć dużym ogniu 30 minut. Kawałki dyni i jabłek wyjąć łyżką cedzakową i zmiksować - najlepiej niezbyt starannie. Przełożyć z powrotem do rondla, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut - zmniejszając ogień. Gęsty gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Monika-twin 21.09.2011 13:48
Wszystko z dyni jest pyszne! Dżemik wygląda smakowicie!
borgia 21.09.2011 13:40
Dam Ci całą!!!
Monika111 21.09.2011 13:03
Fajny dżemik. Nigdy nie jadłam,więc poproszę trochę tej dyni... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak