ŚNIADANIOWE BUŁECZKI DYNIOWE:
3 szkl mąka pszenna
1 szkl startej dyni
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
1 łyżka cukier
1 płaska łyżeczka soli
3 szt jaja
8 dkg masło
płatki górskie, siemię lniane
Wciepłym mleku mieszamy rozkruszone drożdże z łyżką mąki i cukrem -odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 2 jaja i mieszamy ,mąkę,sól, dynię i mieszamy następnie dodajemy roztopiony i schłodzony tłuszcz i wyrabiamy ciasto około 5 mniut- odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swiją objętość formujemy buleczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami i siemieniem lnianym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
DYNIOWY CHLEBEK
3 szkl mąki pszennej
1 szkl startej dyni
5 dkg drożdże
1 szkl mleka
1 łyża cukru
sól
Mąkę przesiać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki maki-zmiksować i odstawić. Do mąki dodać dynię, sól i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać około 7 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po około 45 minutach ciasto wykladamy do podłużnej formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Chlebek jest gotowy kiedy jest zarumieniony a boki odstają od formy.