Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dyniowy poranek

jedna dynia, a tyle możliwości

ŚNIADANIOWE BUŁECZKI DYNIOWE:

3 szkl mąka pszenna

1 szkl startej dyni

5 dkg drożdży

1 szkl mleka

1 łyżka cukier

1 płaska łyżeczka soli

3 szt jaja

8 dkg masło

płatki górskie, siemię lniane

Wciepłym mleku mieszamy rozkruszone drożdże z łyżką mąki i cukrem -odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 2 jaja i mieszamy ,mąkę,sól, dynię i mieszamy następnie dodajemy roztopiony i schłodzony tłuszcz i wyrabiamy ciasto około 5 mniut- odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swiją objętość formujemy buleczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami i siemieniem lnianym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.dyniowy poranek

DYNIOWY CHLEBEK

3 szkl mąki pszennej

1 szkl startej dyni

5 dkg drożdże

1 szkl mleka

1 łyża cukru

sól

Mąkę przesiać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki maki-zmiksować i odstawić. Do mąki dodać dynię, sól i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać około 7 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po około 45 minutach ciasto wykladamy do podłużnej formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Chlebek jest gotowy kiedy jest zarumieniony a boki odstają od formy.

dyniowy poranek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak