ZUPA DYNIOWA Z ZIELONĄ PASTĄ CURRY
600 g dyni po obraniu
1 cebula
1 ząbek czosnku
60g pasta zielona curry
2 łyżki wiórki kokosowe
kostka bulionowa
curry w proszku
papryka słodka
cytryna
sól
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek i pastę curry, wszystko razem przesmażyć. Obraną dynię pokroić w kostkę i dodać do cebuli i chwile podsmażyć mieszając, następnie zalać rosołem z kostki tak aby dynia była całkowicie przykryta. Gotować na wolnym ogniu, aż zmięknie tj około 20 minut. Do zupy dodajemy wiórki, otartą skórkę z 1/3 cytryny, trochę soku z cytryny i miksujemy na gładką masę. Na koniec przyprawiamy curry w proszku, papryką i solą .
PIERSI KURCZAKA Z DYNIĄ
2 szt filet z kurczaka pojedyńczy
500g dyni po obraniu
2 łyżki przyprawy gyros
ketchup
sól
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na oleju. Dynię kroimy w dość równą kostkę i dodajemy do mięsa. Przesmażamy mieszając, solimy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie miękka. Następnie doprawiamy gyrosem , dodajemy ketchup do smaku i dusimy 5 minut. Podajemy z ryżem.