Domowe soczki dla dzieci

Opublikowano: 20.08.2013
Autor: IwonaDD
Domowe soczki dla dzieci
Gdy upały nie chcą zelżeć,warto skorzystać z bogactw młodych warzyw i owoców by przygotować domowe soki, ale gdy w grę wchodzą dzieci sprawa nie jest taka prosta, bo soki w smaku i wyglądzie muszą przypominać te sklepowe...

   To jak cenne dla zdrowia i pełene witamin są domowe soki owocowo-warzywne każda mama wie, ale gdy dziecko ma do wyboru szklankę domowego soku i powiedzmy "Jogusia"ze sklepu, dziecko bez zastonowienia wybierze ten drugi.
Pojawia się więc pytanie "dlaczego te ze sklepu są lepsze ?";

Każda z nas odpowie inaczej, moim zdaniem:
Pierwszy fakt to reklama, chcąc nie chcąc dziecko ogląda telewizję i od niej dowiaduje się co "dobre";
Drugi - to o wiele więcej cukru, soczki są mocno słodkie !
Trzeci - kolorowy sok i kolorowe opakowanie pełne ciekawych postaci z bajek i kreskówek; 
Biorąc pod uwagę te trzy aspekty by stworzyć w domu sok, który zainteresuje dziecko i obędzię się bez marudzenia moim zdaniem trzeba:
- posłodzić sok !
- nadać mu ciekawy kolor, najczęściej przy użyciu pomarańczowej marchewki, która się idealnie do tego nadaje !
- zaopatrzyć się w ciekawą butelkę wielokrotnego użytku !
a potem próbować, próbować i jeszcze raz próbować aż osiągniemy sok, który pokocha nasze dziecko !
W moim przypadku najlepiej sprawdzają się te trzy połaczenia:
Marchewka + Jabłko + Cytryna 
Marchewka + Pomarańcza + Cytryna 
Marchewka + Jabłko + Banan



Sam sok z marchewki jest zdaniem mojego dziecka niedobry, z jabłka za kwaśny, z pomarańczy za nudny, dlatego łączenie kilku smaków to jest to co nie tylko smakuje, ale i przypomina sklepowego "przyjaciela";



Jak zrobić ?

Jeśli macie sokowirówkę wystarczy wycisnąć sok z ulubionych owoców i warzyw, posłodzić i rozcieńczyć z przegotowaną lub mineralną wodą;

Ja nie mam sokowirówki,ale mam blender, wrzucam obrane warzywa i owoce do miski, miksuję na miazgę, słodzę, a następnie rozcieńczam z wodą.Po dokładnym wymieszaniu przecedzam sok przez sitko pokryte gazą;

Jeśli nie macie ani sokowirówki, ani blendera można część warzyw (np. marchewkę) zetrzeć na tartce, a z innych wycinąć sok np. wyciskarką do cytryny czy po prostu widelcem, posłodzić, rozcieńczyć z wodą przegotowaną lub mineralną i przetrzeć przez sitko pokryte gazą;

Proporcje ?
Najczęściej na 5 dużych marchewek dodaje:
- 1 cytrynę, 4 pomarańcze, 3-5 łyżek cukru/miodu, 350 -400 ml wody;
- 1 banan, 3 -4 jabłka, 3-5 łyżek cukru/miodu, 300 ml wody, 2-3 łyżki soku z cytryny;
- 4 jabłka, 4 pomarańcze, 3-5 łyżek cukru, 250-300 ml wody;

Konserwacja ?
Swieże soki, dzięki cytrynie doskonale się przechowują w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce do 3 dni, w każdym bądź razie najbardziej wskazane jest spożycie ich w ciagu doby ze względu na cenne witaminy i minerały;

Dla kogo ?
Wyżej wspomniane soki przygotowuję dla dziecka w wieku trzech lat i starszych, dla młodszych dzieci wskazane jest uprzednie zagotowanie niektórych składników (np. marchewka, jabłko itp) w małej ilości słodzonej wody, a następnie przetarcie całości przez sitko ;

         Pysznej degustacji domowych soczków  w towarzystwie waszych pociech                                                   życzy Iwona :)





 

prymat