Chipsy kartoflane wg Piotra o smaku prażonej cebulki, są jak narkotyk ręka sama do nich sięga.
SKŁADNIKI:
- 10 kartofli
- 1 litr oleju rzepakowego
- mieszanina przypraw do posypania po usmażeniu: 3 łyżki prażonej cebulki, 1 łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki chilli
PRZYGOTOWANIE: Kartofle obieramy z łupin, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlewamy litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucamy partiami plastry kartofli i smażymy je na złoto z obu stron. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie posypujemy je przygotowaną mieszanką przypraw: prażoną cebulka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/5 łyżeczki chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzamy, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli.





Domowe nachos. Aby kupić kmin rzymski niezbędny do przyprawienia tych chipsów musiałam odwiedzić kilka sklepów. W końcu w sieci PiP dostałam opakowanie całych ziaren kminu, które zmieliłam i uzyskałam ten potrzebny aromat i smak.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- letnia woda
- olej do smażenia
- do przyprawienia: mieszanka kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostre, oraz soli w stosunku 1:1
PRZYGOTOWANIE: Mąkę kukurydzianą wsypać do miski dodać 1/4 kostki smalcu pokrojonego na mniejsze kostki, ciasto wyrabiać ręką aż smalec sie wchłonie, dodać 1/2 szklankę mąki pszennej, cały czas wyrabiając ciasto, Powoli dolewać letnią wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielić na kulki. Podsypać mąka pszenną. Rozwałkować na cienko, wykrawać miseczką kółka. Każdy krążek składać na pół a następnie wykrawać z niej trójkąty. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć partiami na złoto, wykładać je po usmażeniu na papierowy ręcznik. Doprawiać nachos mieszaniną kminu rzymskiego, 2 rodzajów papryki i soli, wymieszanych w stosunku 1: 1, a następnie zsypywać do metalowej miski.Podawać z pikantnym dipem
Obok nachos przygotował domowe chipsy kartoflane, które niczym nie różniły się od kupnym, powiem więcej- były znacznie lepsze.
SKŁADNIKI:
- 5 kartofli
- 1 litr oleju rzepakowego
- sól
- mieszanina przypraw do posypania po usmażeniu: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 łyżeczka papryki ostrej
PRZYGOTOWANIE: Kartofle obrać z łupin, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlać litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto z obu stron. Wyciągamy je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie lekko je posolić, oraz posypać przygotowaną mieszanką przypraw, po doprawieniu zsypać chipsy do metalowej miski.Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli. Gotowe chipsy podajemy z pikantnym dipem.









Obok nachos przygotowalismy domowe chipsy kartoflane, które niczym nie różniły się od kupnym, powiem więcej- były znacznie lepsze.
SKŁADNIKI:
- 5 kartofli
- 1 litr oleju rzepakowego
- sól
- mieszanina przypraw do posypania po usmażeniu: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka papryki słodkiej i 1 łyżeczka papryki ostrej
PRZYGOTOWANIE: Kartofle obrać z łupin, dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlać litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto z obu stron. Wyciągamy je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie lekko je posolić, oraz posypać przygotowaną mieszanką przypraw, po doprawieniu zsypać chipsy do metalowej miski.Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli. Gotowe chipsy podajemy z pikantnym dipem.




