Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa ricotta

Ten pyszny, bardzo delikatny ser każdy może sobie zrobić sam. Po co? A choćby dla własnej satysfakcji, chociaż tak naprawdę sposobów użycia ricotty są tysiące...

   ...Od zjedzenia ze smakiem na kromce chleba do wykwintnych deserów, od których zawrotu głowy mo,zna dostać. I tym wszystkim co jest pomiędzy. To pomiędzy jeszcze w większości przede mną, ale takim oto prostym, i co najważniejsze - tanim - sposobem można zacząć zabawę. Osobiście jestem zachwycona tym puchem, który udalo mi się zrobić dzięki... Deb! Znowu ona... Tym razem ze swoim genialnym przepisem na ricottę w swoim Smitten Kitchen.
   Co prawda miałam jeden problem, którym niespecjalnie się przejęłam, ale chciałam wiedzieć mniej więcej. Problemu nie rozwiązałam, bo na zadane w wyszukiwarce pytanie w jakiej temperaturze wrze mleko, otrzymałam mądrą odpowiedź, która mi wcale nie odpowiedziała na zadane pytanie. Chciałabym wiedzieć najzwyczajniej w świecie, w którym mniej więcej momencie mleko osiągnie temperaturę 88°C*. Deb po prostu wsadza termometr... który żeby było zabawnie ja również posiadam. Ale udało mi się kupić bubel!!! Nie wiem jak mierzy temperaturę czegokolwiek, bowiem nie mogę odkręcić minimalnej śrubki chroniącej dostępu do miejsca, gdzie jest bateria. Nie wiem nawet - jaka bateria. W zestawie jest miniśrubokręcik, ale niestety kolejna próba rozprawienia się ze śrubką spełzła na niczym. Trzeba było sobie radzić bez. Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś zna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, bardzo proszę o jakąkolwiek uwagę - tak mniej więcej... piąte przez dziesiąte, na oko... Ale konkretnie, czyli liczbowo.
   Robiąc tę ricottę bez termometru musialam zdecydować kiedy przestać je gotować. Wiem, że moja Babcia robiąc swój pyszny biały ser gotowała mleko już skwaszone. W momencie pierwszych oznak gotowania przerwałam proceder. Nie umiem powiedzieć, czy dobrze... ale ser wyszedł znakomity. Rzeczywiście fantastyczny na kromce chleba z miodem (uwaga Deb - sprawdzona na śniadanie), ale doskonały też z plastrem dobrej wędliny.

Domowa ricotta

Wyszło mi dokładnie 34 dag sera.

   3 szkl. mleka,
   1 szkl. dobrej kremówki 30%,
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej,
   3 łyżki soku z cytryny.

   Mleko i śmietanę wlać do rondla, dodać sól, włożyć termometr i podgrzewać do 88°C, mieszając od czasu do czasu. Lub podgrzewać do momentu, gdy pojawią się pierwsze, niemrawe oznaki gotowania - kilka bąbli na powierzchni. Mleko dzięki śmietanie nie wykipi, więc nie jest to trudne. Zdjąć rosndel z ognia, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Odłożyć na 5 minut.
   W tym czasie przygotować durszlak, który umieścić w dużym garnku - jeśli zależy nam na serwatce, bo mamy do czego ją wykorzystać, lub po prostu lubimy. Lub bezpośrednio nad zlewem, kiedy "zlewamy" płyn. Wyłożyć kilkoma warstwami gazy lub tetrą i przelać zawartość rondla. Odłożyć na minimum godzinę, ale im dłużej odcieka, tym bardziej zwarty będzie. Ja odstawiłam na 2,5 godziny. Przełożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce. Trzeba wykorzystać w miarę szybko - do 3-4 dni. Rozsmarowuje się z łatwością.

* Przepraszam Was bardzo. Odruchowo podałam złą temperaturę - nie przeliczając stopni Farenheita na Celsjusza. Sama pozostawiłabym tak w dobrej wierze - nie zwracając już większej uwagi, bo wydawało mi się, że jest dobrze - ale mnie zwrócono uwagę, więc już poprawiłam.

Domowa ricotta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak