DOMOWA MASA MAKOWA

Opublikowano: 26.12.2014
DOMOWA MASA MAKOWA
Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.

SKŁADNIKI:

* mielony mak – 200 g

* cukier – 50 g

* miód – 70 g

* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g

* mleko – 150 ml

* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki

* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka

* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.

Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.

Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.

Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.

Gotowe!

Masę można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu.

Pycha!

prymat