Składniki: PRZYGOTOWANIE: Mięso z łopatki i podgardle kroimy w kostkę, mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól peklową i przyprawy wg smaku. majeranek rozcieramy najpierw w dłoniach,wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę aby masa doszła. Jelita odmaczamy z soli w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi i nakładamy dalej masę, kiełbasy zabezpieczamy na końcówkach wiążąc je. Kiełbasy wkładamy do dużej miski aby trochę podeschła. Jedno pęto wczoraj sparzyłam na sprawdzenie smaku kiełbasy z 2 listkami laurowymi i 4 ziarnkami ziela angielskiego. Resztę zamroziłam na święta.
U nas już zaczęliśmy już przygotowania do świąt, jedni pieką pierniczki u nas robi się białą kiełbasę, jest to znak że święta zbliżają się milowymi krokami. W tym roku Piotrek nie musiał sie nakręcić, gdyż wypróbowaliśmy dodatkową funkcje robota Bosch, czyli maszynkę do mielenia mięsa. Tradycyjnej maszynki użyliśmy tylko do nakładania mięsa w jelita.