Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa biała kiełbasa na Święta

Jedni pieką pierniczki u nas robi się białą kiełbasę, jest to znak że święta zbliżają się milowymi krokami

Domowa biała kiełbasa na Święta
U nas już zaczęliśmy już przygotowania do świąt, jedni pieką pierniczki u nas robi się białą kiełbasę, jest to znak że święta zbliżają się milowymi krokami. W tym roku Piotrek nie musiał sie nakręcić, gdyż wypróbowaliśmy dodatkową funkcje robota Bosch, czyli maszynkę do mielenia mięsa. Tradycyjnej maszynki użyliśmy tylko do nakładania mięsa w jelita.


Domowa biała kiełbasa na ŚwiętaDomowa biała kiełbasa na Święta

Składniki:

  • 3,5 kg mięsa z łopatki
  • 2 kg mięsnego podgardla wieprzowego,
  • 3 łyżeczki soli peklowej,
  • całe opakowanie majeranku,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody przegotowanej,
  • jelita wieprzowe solone

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z łopatki i podgardle kroimy w kostkę, mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól peklową i przyprawy wg smaku. majeranek rozcieramy najpierw w dłoniach,wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę aby masa doszła. Jelita odmaczamy z soli w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi i nakładamy dalej masę, kiełbasy zabezpieczamy na końcówkach wiążąc je. Kiełbasy wkładamy do dużej miski aby trochę podeschła. Jedno pęto wczoraj sparzyłam na sprawdzenie smaku kiełbasy z 2 listkami laurowymi i 4 ziarnkami ziela angielskiego. Resztę zamroziłam na święta.

gotowe pęta kiełbasy wkładamy do dużej miski aby trochę odleżała Jedno pęto wczoraj sparzyłam na sprawdzenie smaku kiełbasy z 2 listkami laurowymi i 4 ziarnkami ziela angielskiego mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy mięso nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi

Byłabym chora, gdybym sobie odmówiła skosztowania tego co zrobiliśmy, jedno pęto poszła do garnka i powoli sie parzyło z 2 listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.

Domowa biała kiełbasa na Święta



 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak