Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dolce Vita

Nie będzie nawiązania do filmu sprzed lat... Jednak chciałabym nawiązać do miejsca. Czyliż znowu Włochy. To rzeczywiście chyba u nas kulinarnie najbardziej popularny region świata, i chociaż opieram się jak mogę, aby nie ulegać modnym trendom, to dzisiaj się nie da. A zresztą... dlaczego nie? Dlaczego nie osłodzić sobie życia?

Dzisiaj mało u nas znany włoski deser, choć nazwa może nas trochę zmylić. Zuppa Inglese to przecież najnormalniej w świecie zupa angielska. No tak... ale deser włoski. Za to rzeczywiście z kremem angielskim. Bardzo delikatnym. I bardzo smacznym. A ponieważ mamy sezon truskawkowy w pełni - niech sobie będą na dobicie. Deser w sposobie wykonania przypomina nieco tiramisu, ale na szczęście w smaku jest zupełnie inny. Cukru w nim niewiele (chociaż użyty likier amaretto robi swoje) i dlatego jest bardzo lekki. Można go dobrze schłodzić przed podaniem - co ułatwi podzielenie całości, i co korzystnie wpłynie na nasz nastrój w te upalne dni.

Dolce Vita


Zuppa Inglese

    2 łyżki mąki kukurydzianej,
570 ml mleka,
    2 świeże jajka,
    2 łyżki cukru,
       starta skórka z 1 małej cytryny,
       szczypta świeżo startego muszkatu,
  50 dag truskawek,
  16 podłużnych biszkoptów,
       likier amaretto (ilość wg uznania, ale bez przesady),
200 ml zimnej kremówki (najlepiej 36%).

   Wymieszać mąkę kukurydzianą z 70 ml mleka. Jajka ubić z cukrem, dodać skórkę z cytryny i startą gałkę muszkatołową, po czym wlać do pozostałego mleka. Przelać do rondelka z grubym dnem, dodać mleko z mąką kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje - gotować 1 minutę. Krem powinien zgęstnieć, ale nadal być stosunkowo rzadki. Najlepiej sprawdzić dotykając powierzchnię kremu łyżką od spodu. Jeśli ją oblepi i nie będzie spływał - jest ok. Przykryć, przestudzić, po czym zmiksować.
   Umyć truskawki i dokładnie osączyć. 8 w miarę równych i pięknych sztuk odłożyć do dekoracji, resztę obrać z szypułek i pokroić na połówki lub ćwiartki - zależy od wielkości owoców.
   Połowę biszkoptów rozłożyć na spodzie szklanej miski (można docinać wg uznania, gdyby trzeba było zatkać jakąś dziurkę), skropić amaretto i rozlożyć połowę truskawek. Wylać na nie połowę kremu angielskiego i powtórzyć operację. Czyli biszkopty, amaretto, truskawki i na końcu krem. Całość włożyć do lodówki na jakiś czas, aby krem zupełnie wystygł, a biszkopty zdążyły nasiąknąć likierem.
   Ubić śmietanę na sztywno. Wierzch deseru ozdobić rozetkami bitej śmietany i odłożonymi truskawkami. Deser podawać schłodzony.

Dolce Vita

Dolce Vita

borgia 08.06.2011 09:02
Och... to i likier zastąpić musisz. Myślę, że malinowa Zuppa też będzie pyszna, choć jeszcze nie jadłam ;). Wczoraj za to kolejna porcja została pochłonięta. Robię wieczorem, aby na drugi dzień idealnie pokroić. Tylko, że z moim dzieckiem już wytrzymać nie możemy i zawsze konstrukcję naruszymy deczko. Nie chce mi się robić w indywidualnych kokilkach, ale może to jest myśl... Można sobie polać biszkopty czym się chce, a Małej \"I\" czym lubi.
Koper 07.06.2011 08:53
Fajne, fajne, może w weekend zrobię, tylko truskawki muszę czymś zastąpić bo moje dziecię jest uczulone, a ja jako matka karmiąca ;) też nie mogę:( co w szczycie mojego ulubionego sezonu truskawkowego łatwe nie jest :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak