Latem przygotowałam suszone pomidory w zalewie oliwnej z ziołami, zarówno pomidory jak i oliwę wykorzystałam do przygotowania pysznej szynki faszerowanej, która nie tylko cieszyła wzrok, ale i podniebienie. Szynka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą z sałatką makaronową.
składniki:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej bez kości
- 7 suszonych pomidorów
- 1/3 op. sera feta
- do smaku: sól, mieszanka ziół i przypraw, czosnek mielony, majeranek,listki bazylii
- 2 łyżki oliwy z ziołami z pomidorów
Szynkę najpierw rozcięłam nie przecinając do końca, następnie lekko rozbiłam tłuczkiem, doprawiłam solą, majerankiem i mielony czosnkiem, przez środek ułożyłam na całej długości suszone pomidory, pokruszony ser feta, listki bazylii, zwinęłam dokładnie, na koniec posypałam z każdej strony mieszanką ziół i przypraw, skropiłam oliwą w której były przechowywane suszone pomidory i włożyłam do podłużnej blaszki, wstawiłam do lodówki na noc. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste.
Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 60 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno pokrojone w plastry z sałatką jarzynową z makaronem w kształcie ryżu.
Przepis na sałtkę makaronową:
Składniki:
- 1,5 szkl makaron w kształcie ryżu,
- 1 op. mieszanka warzywna,
- Sól,
- pieprz,
- 1 szt. papryka czerwona,
- 2 łyżki majonez,
- 2 szt. kostka do makaronu
1,5 szklanki makaronu gotujemy z 2 kostkami do makaronu i 1 łyżeczką soli, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Mieszankę warzywną: groszek i marchewka odcedzamy z zalewy. Z papryki usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kostkę. Paprykę wraz marchewka i groszkiem dodajemy do makaronu, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Sałatkę podajemy z mięsem, ja podałam ją do szynki faszerowanej.