Dary lasu - Borowik szlachetny, na talerzu i w słoiku

Opublikowano: 13.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Dary lasu - Borowik szlachetny, na talerzu i w słoiku
Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.) - to gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych. Występuje w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce często spotykany zwłaszcza w górach i na nizinach, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast. Współcześnie poza najczęściej stosowaną nazwą zwyczajową, do popularnych określeń gatunku należą: prawdziwek i borowik jadalny. Jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.

Dary lasu - Borowik szlachetny, na talerzu i w słoiku

Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.) - to gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych. Występuje w Europie i Ameryce Północnej. W Polsce często spotykany zwłaszcza w górach i na nizinach, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast. Współcześnie poza najczęściej stosowaną nazwą zwyczajową, do popularnych określeń gatunku należą: prawdziwek i borowik jadalny.

Jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. 

W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej.

Dary lasu - Borowik szlachetny, na talerzu i w słoiku

Gulasz z serc wieprzowych z borowikami w śmietanie

 

Składniki:

 

  • 1/2 kg serc wieprzowych,
  • 1 łyżka przyprawy do dań,
  • 3 szt  kapeluszy borowików,
  • 3 łyżki śmietany do sosów,
  • do smaku pieprz,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Serca odmoczyć w zimnej wodzie, wycisnąć krew, wyciąć żyły i kanaliki, wypłukać, osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Dodać przyprawę Kucharek. Serca podsmażyć na oleju, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, 15 minut przed końcem duszenia dodać kapelusze borowików pokrojone w paski. W razie potrzeby uzupełniać wrzącą wodą. Na koniec dodać śmietanę do sosów, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej wymieszanej w niewielkiej ilości wody, doprawić pieprzem, jeszcze chwilkę gotować. Wyłożyć na płaski talerz, podawać z chlebem żytnim ze słonecznikiem, ozdobić listkami bazylii.

Borowik często jest marynowany w zalewie octowej.

Jednym z produktów na bazie borowika szlachetnego są tzw. borowiki wielkopolskie. Są to całe, małe, marynowane owocniki borowika. Wielkość kapeluszy borowików wielkopolskich może wynosić co najwyżej 3 centymetry, a trzon nie może mierzyć więcej niż 1,5 centymetra. Marynata potrzebna do zalania borowików wielkopolskich ma smak słodko-kwaśny, podkreślający walory smakowe borowika szlachetnego.
28 lutego 2006 borowik wielkopolski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii "inne produkty".

Jako, że jestem z Wielkopolski to podaję mój rodzinny przepis na borowika. marynowanego.

Składniki:
  • 2 kg borowików
  • 1 szkl. octu,
  • 5 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szt. cebuli,
  • 2 dag gorczycy,
  • 3 szt. liścia laurowego,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli

Borowiki obgotować w wodzie z solą i 1 cebulą około 10 minut. Robimy zalewę z podanych składników, cebulę kroimy w plasterki, zagotowujemy. Grzyby układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Odwracamy słoje do góry dnem aż do wystygnięcia.

Dary lasu - Borowik szlachetny, na talerzu i w słoiku

prymat