Czekoladowy zawrót głowy

Opublikowano: 30.10.2013
Autor: IwonaDD
Czekoladowy zawrót głowy
Nie od dziś wiadomo, że na jesienną chandrę najlepsza jest czekolada! W kilka chwil potrafi poprawić humor i wywołać uśmiech na twarzy dzieci i dorosłych. Podawana na ciepło, na zimno i w daniach wytrawnych potrafi zadowolić nabardziej wybredne podniebienie; Zapraszam więc na kawałek czekoladowej inspiracji..
Jesień- czasem słoneczna, czasem deszczowa, a jeszcze częściej melancholiczna; Krótsze dni i dłuższe noce, coraz mniej słońca, a wszystko to przypieczętowane jesiennym chłodem może dość skutecznie odebrać energię do życia; Jest jednak coś, co potrafi w kilka chwil odmienić nawet najbardziej obniżony nastrój; To......
Mała,czarna, słodka kostka o cudownym smaku kakaowca, rozpływająca się aksamitnie w buzi, czyż to nie brzmi fantastycznie ?
Tak, to czekolada, protagonistka mojego dzisiejszego wpisu, dość krótkiego, bo co tu gadać, lepiej się nią objadać.. Zapraszam więc na czekoladowe wydanie lekarstwa na jesienną chandrę..

Czekoladowy zawrót głowy 

Składniki:
Na ciasto-bazę:
250 g mąka tortowa
150 g cukier kryształ
125 g serek mascarpone
60 g masło
2  jajka całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao gorzkie
150 ml letniej wody
Na masę:
250 g gorzka czekolada 72%
50 ml śmietanka 30%
2 jajka
Na polewę:
100 g gorzka czekolada
100 g masło
Na trufle czkoladowe:
150 g czekolada gorzka 72%
60 g mąka
50 ml śmietanka 30%
50 g masło
30 g cukier puder
2 łyżki rumu
kakao gorzkie do obtoczenia
Na dekoracje:
80 g czekolady temperowanej
kakao gorzkie do posypania
Trudność: 5/5
 Czekoladowy zawrót głowy
 Sposób przygotowania:
1.Upiec bazę: utrzeć serek mascarpone z masłem i cukrem, następnie dodać roztrzepane jajka i kontynować ucieranie. Mąkę i kakao przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy serowej i kontynować ucieranie, wlewaąc powolutku wodę. Gdy masa zrobi się jednolita przelać do formy o średnicy 22-25 cm i piec do suchego patyczka (ok.40-45 min) w temeraturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić placek na 3 części;
2.Masa: Czekoladę rozstopić w kąpieli wodnej, zdjąc z ognia, dodać śmietankę i jajka, mieszać do uzyskania jednolitej masy; Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć nią rozkrojony wcześniej placek;
3.Polewa: czekoladę i masło rozstopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać nią przełożony masą placek; Odstawić do zastygnięcia;
4.Trufle czekoladowe: wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, rum, śmietankę, pokruszoną czekoladę,wymieszać postawić naczynie na bardzo malutkim ogniu, podgrzać cały czas mieszając, gdy masa się ujednolici zdjąć z ognia i odstawić do wytudzenia. Z wystudzonej masy formować kulki i obtoczyć je gorzkim kakaem;
5. Dekoracja: temperowaną czekoladę o temp. ok 35 stopni, rozprowadzić na papierze do pieczenia tworząc koło o średnicy formy do pieczenia w której został zrobiony placek; Zostawić do zastygniecia; Gdy czekolada w formie koła stwardnieje, ostrym nożem i „jednolitym” ruchem podzielić koło na 8 równych części, czyli najpierw przeciąć po średnicy, następnie powtórzyć aż do wykończenia;
6. Kompozycja końcowa: ułożyć na wierzchu torciku trufle w jednakowych odstępach, kłaść na nie wykrojone listwy koła z czekolady najdłuższym końcem do środka, całość obsypać gorzkim kakao; Podawać schłodzone;

Czekoladowy zawrót głowy
                                 Czekoladowego, jesiennego uśmiechu!
                                                 Z pozdrowieniami
                                                          Iwona 
 
prymat