Cukinia cz.2

Opublikowano: 05.08.2014
Autor: migotka28
Cukinia cz.2
Zapraszam na kolejne cukiniowe smakołyki.

Cukinia w tym roku mi obrodziła. Zresztą też nie żałowałam i sporo jej posadziłam bo bardzo lubimy to warzywko. Na początku cukinia owocuje obficie ale potem jest już jej mniej. Więc na początku dziele się nią ze znajomymi i rodzinką, bo nie bylibyśmy w stanie jej zjeść. Potem już zrywam co jakiś czas pojedyńcze sztuki więc zużywam na bieżąco. Oczywiście nieco zachowuję na potem i robię z niej przetwory oraz zamrażam. W tym roku wreszcie udało mi się spróbować kwiatów cukinii. Nie mają one jakiegoś specyficznego smaku ale zawsze to coś innego na talerzu.

Zapraszam na moje cukiniowe pyszności:

Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym

składniki:

14 kwiatów cukinii
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 małe jajko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól ziołowa  do smaku

ciasto
150 ml mleka
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową. Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Następnie do każdego kwiatu włożyć kuleczkę mięsa. Przygotować tempurę, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja akurat podałam z frytkami z młodych ziemniaków.

Cukinia cz.2

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

składniki:

14-15 kwaitów cukinii
250 g ricotty
8 dużych suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula
sól ziołowa do smaku
150 ml mleka
1 jajko
4-5 łyżek maki
szczypta soli morskiej
olej do głębokiego smażenia
do podania:roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji

Suszone pomidory drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą ziołową. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nadziać je farszem z ricotty. Przygotować ciasto. Wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Nadziane kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Nadziane usmażone kwiaty podałam na roszponce z dodatkiem pomidorków cherry i kwaitów nasturcji.

Cukinia cz.2

Placuszki drobiowo-cukiniowe z duszoną kalarepką


składniki:

placuszki
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej)
1 jajko
4 łyżki mąki
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

duszona kalarepka
3 kalarepki
masło klarowane do smażenia
2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa do smaku
5 łyżek śmietanki 30 %

Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórka na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na sicie aby puściła sok. W tym czasie kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalarepkę i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać koperek, doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Cukinię odcisnąć z soku. Do mięsa mielonego dodać odcisniętą cukinię, jajko oraz makę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Placuszki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z duszoną kalarepką.

Cukinia cz.2

Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami

składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
czosnek granulowany
papryka słodka
mąka do panierowania
olej Rapso do smażenia
2 średnie cukinie
1 cebula
1 duża papryka czerwona
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa do smaku
5 łyżek śmietanki 30 %

Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać). Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus.

Cukinia cz.2

 



prymat