Cukier Trzcinowy domowej produkcji

Opublikowano: 16.12.2012
Autor: SmakChwili
Cukier Trzcinowy domowej produkcji
Ten przepis szczególnie przydaje się w okresie przedświątecznym, kiedy to pieczemy pyszne aromatyczne ciasteczka, pierniki. U mnie schodzi jak woda, bo często piekę aromatyczne ciasteczka nawet kawę wolę słodzić tym cukrem.

Cukier Trzcinowy
W warunkach domowych można samemu zrobić cukier trzcinowy, który jest bogaty w wapń i żelazo, gdyż jej składnikiem jest melasa trzcinowa (ważne żeby nie była to melasa buraczana) pyszna i aromatyczna alternatywa dla zwykłego cukru a do tego o wiele tańsza niż w sklepie.

Cukier Trzcinowy domowej produkcji

Składniki:

- 200 g cukru

- 3/4 łyżki melasy trzcinowej (pytajcie o nią w sklepach ze zdrową żywnością)

 

Cukier wsypujemy do pojemnika, dodajemy melasę i miksujemy mikserem, można też użyć blendera (ja w końcowej fazie przesypałam całą zawartość do blendera) to normalne jest, że podczas miksowania będą powstawać grudki, ale one się rozbiją podczas miksowania.  W efekcie powstanie nam wspaniały aromatyczny, bogaty w minerały cukier. 
Cukier Trzcinowy domowej produkcji 

prymat