Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CO ZROBIĆ , ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ

Wielokrotnie pewnie zdarzyło się Wam , że zerkając przez okienko piekarnika widzieliście pięknie rosnący sernik. A po upieczeniu - klapa! Opadł, pękł ... a zarazem z tym Wasz uśmiech zniknął. Jak temu zapobiec? Zobaczcie!

1. KĄPIEL WODNA

Najlepszy sposobem jest pieczenie sernika w kąpieli wodnej.

Takie pieczenie sprawia , że sernik nie tylko nie pęka i nie opada, ale jest bardzo wilgotny i niezwykle delikatny.

 

2. ZOSTAWIENIE W PIEKARNIKU

Po upieczeniu nie wyciągajmy ciasta odrazu z piekarnika.

niech zostanie w środku conajmniej! godzinę... a jeszcze lepiej ze 3 - do całkowitego wystudzenia.

 

3. BIAŁKA

Typowo polskie serniki mają to do siebie, że dodajemy do nich dużo jajek ( często 10! ).

Nie dodawajmy przy tym wszystkich białek.

Jeśli pieczemy sernik z 10 jaj, dodajemy tylko 5-6 ubitych białek.

 

 

4. RZUCANIE

Sekret rzucania ciastem o podłogę jest znany i stosowany od lat.

Najczęściej robimy to w przypadku biszkoptów.

Możemy to jednak zrobić również w przypadku sernika - zróbmy to jednak na tyle delikatnie, żeby nie rozpadł się w całości.

 

 

5.  BUDYŃ ŚMIETANKOWY

Do masy serowej śmiało możemy dodać budyń śmietankowy.

Sprawi to , że konsystencja będzie niesamowicie delikatna i kremowa.

A po upieczeniu sernik nie opadnie.

 

 

6. DŁUGIE PIECZENIE

Jeśli mamy czas możemy piec sernik dłużej , a w niższej temperaturze.

130C - 1,5 godziny pieczenia.

 

 

 

Gwarantuję , że stosując się do tych rad wyciągniemy z piekarnika pyszny sernik i unikniemy kulinarnej katastrofy!

Gabi44 31.12.2014 09:46
Przydatne rady.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak