1. KĄPIEL WODNA
Najlepszy sposobem jest pieczenie sernika w kąpieli wodnej.
Takie pieczenie sprawia , że sernik nie tylko nie pęka i nie opada, ale jest bardzo wilgotny i niezwykle delikatny.
2. ZOSTAWIENIE W PIEKARNIKU
Po upieczeniu nie wyciągajmy ciasta odrazu z piekarnika.
niech zostanie w środku conajmniej! godzinę... a jeszcze lepiej ze 3 - do całkowitego wystudzenia.
3. BIAŁKA
Typowo polskie serniki mają to do siebie, że dodajemy do nich dużo jajek ( często 10! ).
Nie dodawajmy przy tym wszystkich białek.
Jeśli pieczemy sernik z 10 jaj, dodajemy tylko 5-6 ubitych białek.
4. RZUCANIE
Sekret rzucania ciastem o podłogę jest znany i stosowany od lat.
Najczęściej robimy to w przypadku biszkoptów.
Możemy to jednak zrobić również w przypadku sernika - zróbmy to jednak na tyle delikatnie, żeby nie rozpadł się w całości.
5. BUDYŃ ŚMIETANKOWY
Do masy serowej śmiało możemy dodać budyń śmietankowy.
Sprawi to , że konsystencja będzie niesamowicie delikatna i kremowa.
A po upieczeniu sernik nie opadnie.
6. DŁUGIE PIECZENIE
Jeśli mamy czas możemy piec sernik dłużej , a w niższej temperaturze.
130C - 1,5 godziny pieczenia.
Gwarantuję , że stosując się do tych rad wyciągniemy z piekarnika pyszny sernik i unikniemy kulinarnej katastrofy!