Cieciorkowe menu

Opublikowano: 15.10.2013
Autor: IwonaDD
Cieciorkowe menu
Cieciorka, ciecierzyca, zwana też groszkiem włoskim – jeszcze kilka lat temu wstecz, była mało znana w naszym kraju, dziś natomiast zdobywa coraz szersze kręgi wielbicieli, a jej smak doceni nawet najbardziej wybredne podniebienie.
      Cieciorka od kilku lat staje się coraz to popularniejszym warzywem strączkowym. Fakt ten po części zawdzięcza weganom i wegetarianom, którzy upodobali sobie cieciorkę w szczególności za jej wartości odżywcze; cieciorka składa się w 1/4 z białka, które ze względu na budowę i przyswajalność porównywalne jest do białka mięsa;ponadto bogata jest w fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B i błonnik; cieciorka również doskonale sprawdza się w diecie bezglutenowej, można z niej wyrobić doskonałe mąki,a z nich bezglutenowe pieczywo czy słodkie wypieki; Delikatny smak cieciorki łaczy się bezproblemowo niemalże ze wszystkim, dlatego coraz częściej można spotkać ją w niezliczonych wersjach. Najpopularniejsze to oczywiście pasty i pożywne zupy. Sama też jestem wielbicielką cieciorki i mogę wręcz stwierdzić,że „zakochałam się” w niej od pierwszego spróbowania, jest zdecydowanie warta uwagi każdej pani domu. A skoro mowa o cieciorce i jej niezliczonych wersjach, ja dziś zapraszam was na "cieciorkowe menu":

    Hummus to bardzo popularna wegańska pasta z cieciorki i  tahini, pochodząca z Libanu,dziś znana i doceniana na całym świecie. Najczęściej konsumowana z chlebem,pitą, macą czy też jako salsa do surowych warzyw (marchewka,seler, koper włoski itp.); Jest prosta w przygotowaniu i może być ciekawą alternatywą dla zdrowego śniadania.
 
Składniki:
200g ugotowana cieciorka (ew.z puszki), 3 łyżki sezamu, 3łyżki oleju z oliwek, sól,pieprz do smaku, 1 łyżka soku z cytryny,1 ząbek czosnku (można ominąć);
Wykonanie:
1.Cieciorkę namoczyć w wodzie na całą noc. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu ok. 2h, posolić dopiero pod koniec,gdy cieciorka będzie już miekka. Ostudzić.Jeśli używacie cieciorki z puszki ten punkt ominąć.
2.Przygotować tahini: uprażyć sezam na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć), ostudzić,a następnie zmiksować w blenderze wraz z olejem z oliwek;
3.Do zmiksowanego tahini dodać czosnek,cytrynę,cieciorkę i zmiksować blenderem,dodając odrobinę wody z gotowania cieciorki lub wody mineralnej,tak by pasta nabrała mazistej, pulchnej i lekkiej konsystencji;
4.Pastę można dowolnie urozmaicić dodając np. posiekaną natkę pietruszki czy kmin włoski itp. Hummus gotowy.

            Zupa krem z ciecierzycy z pesto z selera naciowego i krewetkami

 
Składniki:
ciecierzyca 300g,woda 1,5 l, seler naciowy 2 gałązki, 1 szt cebula mała,masło do smażenia, oliwa z oliwek 5-7 ml,sól do smaku,1 ząbek czosnku,1 łyżka orzeszków pini,6 – 8 szt krewetki,1 szczypta chili (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie na 12 h, (ja zostawiłam namoczoną w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy);
2.Posiekać cebulkę i 1 gałązkę selera naciowego, zeszklić je delikatnie na maśle, następnie dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę, zalać zimną wodą  i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1-1,5h, posolić i doprawić do smaku dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu ciecierzyca nie będzie twarda; Jeśli wyparowałaby zbyt duża ilość wody, dolać szklankę czy dwie;
Po tym czasie zmiksować zupkę blenderem na krem;
3.Krewetki rozciąć wzdłuż grzbietu, wyjąć środkową żyłkę, dokładnie opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem; Nabić na wykałaczki i zgrilować po klika minut kapżdej ze stron, można też usmażyć na oliwie z oliwek jeśli nie macie patelni grilowej lub nie macie ochoty na grilowanie;
4.Z pozostałego selera oberwać liście, zmiksować je w blenderze wraz ze szczyptą soli, małym ząbkiem czosnku, orzeszkami pini i oliwą z oliwek;
5.Na talerze wlewać po 1-2 chochelki zupy, polać 1-2 łyżkami pesto z selera i kłaść szaszłyki z krewetek;
 
                                        Zupa z ciecierzycy i pora na jesienne wieczory
 
Składniki:
200-300 g ciecierzyca; seler liscie; 3 pory; masło lub olej do smażenia;
sól,pieprz do smaku ;
Wykonanie:
1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 12h ( ja zostawiłam w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy).
2.Zielone liście selera drobno pokroić.
3.Ciecierzycę zalać zimną wodą, dodać seler, 2 łyżki oleju i gotować 1,5h.Posolić pod koniec gotowania;
4.W międzyczasie pokroić na plasterki pory (białą część). Poddusić je na patelni. Dodać do gotującej się ciecierzycy na 15 minut przed końcem gotowania.
5.Gdy ciecierzyca jest gotowa (miękka) odlać połowę zupy,a połowę zblędować. Na talerz nakładać najpierw krem (zblędowaną część zupy), a na nią niezblędowaną zupę.
Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, a przy tym łatwa do zrobienia. W sam raz na jesienne wieczory.

                  Kurczak duszony z cieciorką, szałwią i słodką papryką na II danie

 
Składniki: 1 kg kurczak w kawałkach, 250 g cieciorka ugotowana (ew. z puszki),250 g pomidory krojone, 1 pęczek szałwi, 2 łyżeczki słodkiej papryki Prymat, 1 cebula, olej z oliwek do smażenia, sól, pieprz do smaku;
Wykonanie: 
1.Kawałki kurczaka opalić nad ogniem, opłukać i osuszyć;
2.Na talerzu wymieszać słodką paprykę z 2 łyżkami oleju;
3.Rozgrzać 2-3 łyżki oleju na patelni, dodać cebulę pokrojoną w plastry oraz kłaść kawałki kurczaka wcześniej obtoczone w słodkiej papryce wymieszanej z olejem; Smażyć aż do zarumienienia skórki (ok. 10 minut); Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku; Dusić tak ok 30 minut na małym ogniu;
4.Po tym czasie dodać do kurczaka cieciorkę oraz listki szałwi, dusić jeszcze ok. 15-20 minut razem;
5. Na talerz wykładać kawałki kurczaka wraz z powstałym sosem i cieciorką;
                                              Smacznego!
                                            Z pozdrowieniami
                                                    Iwona 
prymat