Składniki:
ciecierzyca 300g,woda 1,5 l, seler naciowy 2 gałązki, 1 szt cebula mała,masło do smażenia, oliwa z oliwek 5-7 ml,sól do smaku,1 ząbek czosnku,1 łyżka orzeszków pini,6 – 8 szt krewetki,1 szczypta chili (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie na 12 h, (ja zostawiłam namoczoną w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy);
2.Posiekać cebulkę i 1 gałązkę selera naciowego, zeszklić je delikatnie na maśle, następnie dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1-1,5h, posolić i doprawić do smaku dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu ciecierzyca nie będzie twarda; Jeśli wyparowałaby zbyt duża ilość wody, dolać szklankę czy dwie;
Po tym czasie zmiksować zupkę blenderem na krem;
3.Krewetki rozciąć wzdłuż grzbietu, wyjąć środkową żyłkę, dokładnie opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem; Nabić na wykałaczki i zgrilować po klika minut kapżdej ze stron, można też usmażyć na oliwie z oliwek jeśli nie macie patelni grilowej lub nie macie ochoty na grilowanie;
4.Z pozostałego selera oberwać liście, zmiksować je w blenderze wraz ze szczyptą soli, małym ząbkiem czosnku, orzeszkami pini i oliwą z oliwek;
5.Na talerze wlewać po 1-2 chochelki zupy, polać 1-2 łyżkami pesto z selera i kłaść szaszłyki z krewetek;