oto przepis:
200 g mąki
150g cukru
4 jaja
200g margaryny
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jaja wybijamy do miseczki i rozkłucamy je widelcem. Do dobrze utartej margaryny cienką stru żką wlewamy jaja ciągle ucierając-ucieramy niezbyt długo aby ciasto się nie zważyło. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wsypujemy jagody, na nie wykładamy ciasto dobrze dociskamy do brzegów. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Zformy wykładamy do góry jagodami.
Ciasto to jest bardzo puszyste. Trzeba uważać żeby dobrze docisnąć ciasto do brzegów, aby sok z jagód nie rozlał się podczas pieczenia na boki.