Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z jagodami do góry nogami

jagody smak lata

ciasto z jagodami do góry nogami

oto przepis:

200 g mąki

150g cukru

4 jaja

200g margaryny

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka jagód

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Jaja wybijamy do miseczki i rozkłucamy je widelcem. Do dobrze utartej margaryny cienką stru żką wlewamy jaja ciągle ucierając-ucieramy niezbyt długo aby ciasto się nie zważyło. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wsypujemy jagody, na nie wykładamy ciasto dobrze dociskamy do brzegów. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Zformy wykładamy do góry jagodami.

Ciasto to jest bardzo puszyste. Trzeba uważać żeby dobrze docisnąć ciasto do brzegów, aby sok z jagód nie rozlał się podczas pieczenia na boki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak