Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto witaminka

coś dla tych co szukają nowych wrażeń dla podniebienia

Ostatnio mam bzika na punkcie buraków, uwielbiam zupy z ich dodatkami , rewelacyjnie smakują zasmażane, w sałatkach. Wyzwaniem stanowiło ciasto nie tylko ze względu na smak, a i na sok który puszczają. Postanowiłam zaryzykować i tak powstało ciasto witaminkaciasto witaminka

4 jajka

1 szkl cukru

1 margaryna-roztopiona

cukier waniliowy

2 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 buraki

3 marchewki

1 jabłko

1/2 szkl płatki górskie

Płatki uprażyć na suchej patelni aby nabrały chrupkości. Buraki, marchew i jabłka obrac, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka utrzeć z 1/2 częścią cukru i cukrem waniliowym, następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, dodać starte warzywa, białka ubić z resztą cukru i dodać do masy delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni około godziny po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Buraki były małe, trzeba uważać aby nie dodać ich zbyt dużo bo dawaja zbyt ziemisty posmak, jabłko dobre kwaskowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak