ciasto witaminka

Opublikowano: 05.02.2012
Autor: teresa18
ciasto witaminka
coś dla tych co szukają nowych wrażeń dla podniebienia

Ostatnio mam bzika na punkcie buraków, uwielbiam zupy z ich dodatkami , rewelacyjnie smakują zasmażane, w sałatkach. Wyzwaniem stanowiło ciasto nie tylko ze względu na smak, a i na sok który puszczają. Postanowiłam zaryzykować i tak powstało ciasto witaminkaciasto witaminka

4 jajka

1 szkl cukru

1 margaryna-roztopiona

cukier waniliowy

2 szkl mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 buraki

3 marchewki

1 jabłko

1/2 szkl płatki górskie

Płatki uprażyć na suchej patelni aby nabrały chrupkości. Buraki, marchew i jabłka obrac, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka utrzeć z 1/2 częścią cukru i cukrem waniliowym, następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, dodać starte warzywa, białka ubić z resztą cukru i dodać do masy delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni około godziny po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Buraki były małe, trzeba uważać aby nie dodać ich zbyt dużo bo dawaja zbyt ziemisty posmak, jabłko dobre kwaskowe

prymat