Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

Ciasto przygotowałam na moje imieniny dla koleżanek i kolegów z pracy.

Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

Ciasto przygotowałam na moje imieniny dla koleżanek i kolegów z pracy. Aby przygotować ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami najpierw musimy upiec biszkopt, jeśli będziecie się trzymali sposobu wykonania i nie zmieniali wymienionych składników to wyjdzie wam idealny:

Składniki:
  • 8 szt. jajka,
  • 1 szkl. cukier,
  • 1 szkl. mąka pszenna,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • szczypta Sól,
  • 2 łyżki margaryna Kasia,
  • 1 łyżka mąka do posypania

Blachę 24x36 cm wysmarować (tylko dno) 2 łyżkami margaryny Kasia i obsypać 1 łyżką mąki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką mąki ziemniaczanej, powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną mąką i piec 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie włączyć termoobieg na 5 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkamiciasto serowo-śmietanowe z truskawkamiciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

Biszkopt przecianamy na dwie części i zaczynamy robić masy, na które potrzebujemy

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, zostawić do stężenia, truskawki odszypułkować pokroić w drobną kostkę.

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
Pierwszą warstwę ciasta wysmarować masą serową wykonaną z serka z dodatkiem truskawkowej kostki i 250 ml tężejącej galaretki, wymieszać dokładnie łyżką

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkamiciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

i wylać na biszkopt, przykryć drugą warstwą biszkopta, wykonać drugą masę: ubić śmietanę 30% z 1 łyżką cukru na sztywno, dodać pozostałą część galaretki, wymieszać mikserem i wyłożyć na biszkopt.

Składniki na wierzchnią warstwę:
25 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
Truskawki odszypułkować i pokroić w plastry, ułożyć na masie śmietanowej wzdłuż blachy, tak aby truskawki zachodziły jedna na drugą, galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki i wstawić do lodówki.

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

Na drugi dzień kroimy i częstujemy gości.

ciasto serowo-śmietanowe z truskawkamiciasto serowo-śmietanowe z truskawkami



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak