Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto podwójnie truskawkowe z okazji naszych wszystkich czerwcowych okazji. Aby upiec ciasto zawsze znajdzie sie u nas pretekst

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto podwójnie truskawkow e z okazji naszych wszystkich czerwcowych okazji. Aby upiec ciasto zawsze znajdzie sie u nas pretekst, ale teraz był pretekst potrójny, rocznica ślubu, urodziny Piotra, moje imieniny, zawsze czymś mozna wytłumaczyć nadmiar pochłnietych kalorii;) tym bardziej, że każde z tych świąt miało swoje osobne wypieki.

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto:
8 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 rozpuszczonej margaryny Kasia
szczypta soli
15 sztuk truskawek
do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny Kasia
1 łyżka mąki
Wierzch:
360 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
20 sztuk truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać rozpuszczoną margarynę Kasia, zmiksować, przełożyć do tortownicy, której dno wysmarowano margaryną Kasia i obsypano mąką, w ciasto wcisnąć w małej odległości całe truskawki,

Ciasto podwójnie truskawkowe

piec w temp. 150 stopni 40-45 minut.
Wystudzić ciasto.
W 100 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową, dodać 100 ml zimnej wody dokładnie połączyć i wstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru, wyłożyć na ciasto, na śmietanie ułożyć plasterki truskawek a następnie wyciągnąć tężejącą galaretkę i nakładać co kawałek na rant ciasta tak aby galaretka lekko opadała na całej wysokości ciasta,resztę galaretki rozlać po truskawkach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto podwójnie truskawkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak