Ciasto podwójnie truskawkowe

Opublikowano: 18.06.2011
Autor: Jolanta_P-S
Ciasto podwójnie truskawkowe
Ciasto podwójnie truskawkowe z okazji naszych wszystkich czerwcowych okazji. Aby upiec ciasto zawsze znajdzie sie u nas pretekst

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto podwójnie truskawkow e z okazji naszych wszystkich czerwcowych okazji. Aby upiec ciasto zawsze znajdzie sie u nas pretekst, ale teraz był pretekst potrójny, rocznica ślubu, urodziny Piotra, moje imieniny, zawsze czymś mozna wytłumaczyć nadmiar pochłnietych kalorii;) tym bardziej, że każde z tych świąt miało swoje osobne wypieki.

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ciasto:
8 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 rozpuszczonej margaryny Kasia
szczypta soli
15 sztuk truskawek
do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny Kasia
1 łyżka mąki
Wierzch:
360 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
20 sztuk truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać rozpuszczoną margarynę Kasia, zmiksować, przełożyć do tortownicy, której dno wysmarowano margaryną Kasia i obsypano mąką, w ciasto wcisnąć w małej odległości całe truskawki,

Ciasto podwójnie truskawkowe

piec w temp. 150 stopni 40-45 minut.
Wystudzić ciasto.
W 100 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową, dodać 100 ml zimnej wody dokładnie połączyć i wstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto podwójnie truskawkowe

Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru, wyłożyć na ciasto, na śmietanie ułożyć plasterki truskawek a następnie wyciągnąć tężejącą galaretkę i nakładać co kawałek na rant ciasta tak aby galaretka lekko opadała na całej wysokości ciasta,resztę galaretki rozlać po truskawkach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto podwójnie truskawkowe

prymat