Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche i półkruche

Niewielka różnica a smak ciasta i zastosowanie inne.

Różnicę pomiędzy ciastem kruchym, a półkruchym poznałam uczęszczając na zajęcia praktyczne w szkole gastronomicznej. Wtedy to pierwsze kroki w kuchni stawiałam pod okiem mamy i babci. Jakże ja lubiłam, te ich praktyczne wskazówki, które muszę przyznać nie raz do dziś wykorzystuję.

Zarówno ciasto kruche jak i półkruche wykorzystywane jest do pieczenia różnorakich wypieków: najczęściej tart (na słodko i słono – tutaj z pominięciem cukru), szarlotek lub jako podstawa do innych ulubionych ciast.

Jaka jest ta różnica?

Otóż składnikami obu tych ciast jest MĄKA, MASŁO I CUKIER.

Do ciasta kruchego dodajemy same żółtka, zaś do półkruchego całe jaja.

Do ciasta półkruchego dodatkowo dodajemy śmietanę oraz proszek do pieczenia, który pełni rolę spulchniacza. (w związku z tym w stosunku do ciasta kruchego zmniejszona zostaje ilość tłuszczu w stosunku do mąki).

Proporcje ciasta kruchego: 3:2:1 czyli 3 miarki mąki, 2 miarki masła, 1 miarka cukru.

Chciałabym się podzielić przepisem na moje ulubione ciasto półkruche, które zawsze się udaje.

Przepis ten posiadam z zeszytu kulinarnego mamy. Bardzo lubię te jej sprawdzone przepisy.

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej

Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wykonać dziurki za pomocą widelca.

Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku.

Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy. Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Można również zrobić posypkę.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Ciasto kruche i półkruche

Innym przepisem które polecam jest SERNIK NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM:

Spód:
250g mąki pszennej
120g cukru pudru
125g margaryny (z lodówki)
20g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko

Masa serowa:
1kg sera twarogowego z wiaderka
300g cukru pudru
250g margaryny
6 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową.  Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.  Ciasto kruche i półkruche

bietka 20.08.2017 08:06
Smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak