Różnicę pomiędzy ciastem kruchym, a półkruchym poznałam uczęszczając na zajęcia praktyczne w szkole gastronomicznej. Wtedy to pierwsze kroki w kuchni stawiałam pod okiem mamy i babci. Jakże ja lubiłam, te ich praktyczne wskazówki, które muszę przyznać nie raz do dziś wykorzystuję.
Zarówno ciasto kruche jak i półkruche wykorzystywane jest do pieczenia różnorakich wypieków: najczęściej tart (na słodko i słono – tutaj z pominięciem cukru), szarlotek lub jako podstawa do innych ulubionych ciast.
Jaka jest ta różnica?
Otóż składnikami obu tych ciast jest MĄKA, MASŁO I CUKIER.
Do ciasta kruchego dodajemy same żółtka, zaś do półkruchego całe jaja.
Do ciasta półkruchego dodatkowo dodajemy śmietanę oraz proszek do pieczenia, który pełni rolę spulchniacza. (w związku z tym w stosunku do ciasta kruchego zmniejszona zostaje ilość tłuszczu w stosunku do mąki).
Proporcje ciasta kruchego: 3:2:1 czyli 3 miarki mąki, 2 miarki masła, 1 miarka cukru.
Chciałabym się podzielić przepisem na moje ulubione ciasto półkruche, które zawsze się udaje.
Przepis ten posiadam z zeszytu kulinarnego mamy. Bardzo lubię te jej sprawdzone przepisy.
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej
Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wykonać dziurki za pomocą widelca.
Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku.
Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy. Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Można również zrobić posypkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Innym przepisem które polecam jest SERNIK NA CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM:
Spód:
250g mąki pszennej
120g cukru pudru
125g margaryny (z lodówki)
20g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
Masa serowa:
1kg sera twarogowego z wiaderka
300g cukru pudru
250g margaryny
6 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową. Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.