Ciasteczkowe Święta Bożego Narodzenia

Kruche ciasteczka z masą marcepanowo-makową
Składniki:
- 1,5 szkl mąka pszenna,
- 1 łyżka domowy cukier waniliowy,
- 1 szt jajko,
- 250 g masa marcepanowa z białym maki,
- 1/2 łyżeczki soda,
- 1/2 szkl cukier,
- 150 g masło
Mąkę wsypać do misy robota. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać sodę, wymieszać hakiem robota. Wbić 1 jajko i dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować podsypując delikatnie mąką, w kształt prostokąta. Na ciasto nałożyć masę marcepanową z białym makiem i bakaliami. Zwinąć dosyć ciasno i pokroić w krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć.Piec ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.Ciasteczka można przygotować na Boże Narodzenie. Z tej ilości składników wychodzi 32 szt. ciasteczek.
Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki, które nadały im Świątecznego charakteru.
Upieczone pierniczki polałam różowym lukrem i posypałam ozdobami do ciast, wystarczy to za ozdobę.
Przepis na Świąteczne pierniczki z lukrem:
Składniki:
- 1/4 kostki margaryny palma z murzynkiem,
- 1 szkl. mąki pszennej + do podsypania,
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szt. jajko,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- różowy lukier + posypki kolorowe i srebrne koraliki
- Do misy robota wrzucamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, kakao, wbijamy całe jajko, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dodajemy miód i miksujemy. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.3 mm i wykrywamy foremkami różne kształty. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Studzimy i dekorujemy lukrem, ja tym razem wykorzystałam gotowy lukier i słodką posypkę dekoracyjną, albo można przygotować samemu. Co do dekoracji może być zrobiona w zależności od okazji.
Ciasteczka kruche z orzechami, a właściwie orzechami ziemnymi w karmelu są kruche, delikatne, pysznie, najlepsze kruche ciasteczka. Ze względu na swój orzechowo-karmelowy farsz doskonale pasują na Boże Narodzenie.
Ciasteczka przygotowuje się szybko, ja je robię w robocie, 5 minut. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba ciasto schłodzić w lodówce, wyrabiając mechanicznie nie ma takiej potrzeby.
SKŁADNIKI :
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki cukru
150 g masła 82%
80 g orzechów ziemnych w karmelu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE :
Orzechy w karmelu siekamy drobno, ja zrobiłam to w szatkownicy. Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota. Wsypujemy do mąki cukier i domowy cukier waniliowy, dodajemy sodę, mieszamy hakiem robota Bosch. Wbijamy 1 jajko i wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Na ciasto nakładamy zmielone orzechy, które lekko dociskamy do ciasta. Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.
Ciasteczka możemy przygotować na Boże Narodzenie. Z tej ilości składników wychodzi 32 szt. ciasteczek. Podajemy do kawy lub herbaty.